Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Kolega_Muminka +88
Powiem wam Frenowie, że chyba jestem idiotą. Poszedłem do sklepu nie dla idiotów i znów próbowali mnie w jajo zrobić.
Minął grubo ponad rok od mojej ostatniej wizyty, gdzie okazało się, że nie mają produktu, który kupiłem przez Internet na raty, po czym musiałem anulować raty we własnym zakresie z bankiem (szczęśliwie dla mnie zadzwoniłem do banku po anulowaniu zamówienia przez sklep). Myślałem, że po prostu miałem niefart. Teraz zaczynam wątpić.
Pojechałem więc
Minął grubo ponad rok od mojej ostatniej wizyty, gdzie okazało się, że nie mają produktu, który kupiłem przez Internet na raty, po czym musiałem anulować raty we własnym zakresie z bankiem (szczęśliwie dla mnie zadzwoniłem do banku po anulowaniu zamówienia przez sklep). Myślałem, że po prostu miałem niefart. Teraz zaczynam wątpić.
Pojechałem więc
źródło: IMG_5757
Pobierz

W Twojej sytuacji jest kluczowa jest lambda, bo nie nadrobisz grubością materiału. Do PIR bicie klipsów od podłogówki idzie jeszcze lepiej niż w styro. Wiem, bo sam gdzieniegdzie wykorzystałem resztkę płyt PIR, które
Tak jak przedmówca pisze, kup pir drugi gatunek, to zajebisty materiał.
Ewentualnie daj 8 cm pir, przyklej 3cm styro i wytnij gorącym nożem rowki pod podłogówkę.
No i najważniejsze, zostaw sobie gaz i jeszcze raz to przelicz, fotowoltaika na aktualnych zasadach to bezsens. Ale jak już się pierwsze to będziesz miał alternatywę
@Djelon: Właśnie gazu się chce pozbyć bo mnie piec w-----a, najchętniej bym go wywalił razem z kominem, bo jest w takim miejscu że mi odbiera smak życia (wisi na samym środku łazienki i jeszcze okno przysłania bo wystaje). Pompę ciepła to bym mógł przenieść
@p00tinMalpaRU: A co sądzisz o tej wylewce co dałem? Jak powiedziałem, zwykły anhydryt odpada bo nie mogę czekać miesiąc aż wyschnie.
Jeszcze tańszy będzie miksokret, ale przy cienkiej warstwie może być problem, poza tym zdarza się czasami banan jak źle
@p00tinMalpaRU: Konkretnie jakim anhydrycie, jakiś producent itd? Bo ja bym chciał się z remontem zamknąć w 2 tygodnie, zgadzam się że atlas wychodzi kompletnie absurdalnie kosztowo, ale czas ułożenia się tego jest kluczowy. W tym domu się po prostu będzie wtedy nadal mieszkało, co prawda na górze, ale po dole musi dać się chodzić po kilkudziesięciu
Ręcznie jak przewlisz 5 -7 ton w workach i jeszcze więcej po rozrobieniu z wodą, to wrócisz do tego wpisu.
Przykład jak wygląda to w
@p00tinMalpaRU: Ale konkretnie jaki knauf żeby on szybko wysechł?
@Khaine: piec też możesz przenieść tylko musisz mieć kondensacyjny, wtedy dowolna dziura w ścianie wystarczy, no i będzie kosztował 10-20 razy mniej od ceny pompy z pv
@Djelon: No i będę musiał założyć do tego klimatyzację osobno za 20k a potem i tak jej nie używać, bo prąd za drogi. W zasadzie to taka klima jak ja chcę (czyli każde pomieszczenie osobny nawiew), to kosztowałaby mnie sama w okolicach 30+k, a PC z klimakonwektorami wyjdzie podobnie. Liczyłem sobie już różne warianty i w zasadzie jak
@p00tinMalpaRU: No i po jakim czasie mogłeś kłaść podłogę?
A do takiego układu klimy jakbym potrzebował, to musiałbym mieć ze 2-3 jednostki zewnętrzne na multisplicie. To luźno poleci w 30k razem z montażem, że nie wspomnę o katastrofalnej estetyce takiego rozwiązania. Paradoksalnie prościej jest mi rozprowadzić wodę, bo idzie z jednego centralnego punktu plus mój piec gazowy jest i tak do wymiany i tutaj pewnie koszt byłby także w
@ksiak: Ponoć ten styropian jest marnej jakości nawet jak na standardy z 2012 roku. Poprzedni właściciel narzekał że przycebulił i ciągnęło czasem po girach. Ten PIR z tego co liczyłem to też nie wyjdzie nie wiadomo ile, a przynajmniej będę wiedział że od podłogi jest pancernie.
Natomiast co do PV - z tego co sobie liczyłem, to powinno
@Khaine: to można policzyć https://budowlaneabc.gov.pl/charakterystyka-energetyczna-budynkow/kalkulatory/calc-wpc/ ale nie sądzę by "przycebulony" styropian robił taką różnicę, prędzej co innego.