Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: w cenie tego styro knaufa do podłogówki masz w zasadzie płyty PIR 1 Gat. Natomiast II Gat. masz w cenie styropianu podłogowego, ale musiałbyś obcinać boki bo przeważnie nie są doskonałe i uzupełniać np. thermolitem: allegro
W Twojej sytuacji jest kluczowa jest lambda, bo nie nadrobisz grubością materiału. Do PIR bicie klipsów od podłogówki idzie jeszcze lepiej niż w styro. Wiem, bo sam gdzieniegdzie wykorzystałem resztkę płyt PIR, które
  • Odpowiedz
  • 0
@p00tinMalpaRU: Ale PIR mnie wyjdzie drogo jak s-----l z tego co liczyłem, bo też brałem pod uwagę. Co tak naprawdę proponujesz, 2x4 cm PIR, folia i klipsowanie rurek? Tylko trzeba pamiętać że wtedy tej wylewki będzie potrzeba lać jeszcze więcej, bo tutaj grzybki trochę zmniejszają zapotrzebowanie na beton. A musi być koło 4 cm wylewki ponad rurkę, więc jak tam będzie PEX 16mm, to w zasadzie nadal nie mogę mieć
  • Odpowiedz
@Khaine: tych grzybków nie możesz liczyć jako izolacji, więc w gruncie rzeczy kupujesz bardzo drogi styropian 3cm.
Tak jak przedmówca pisze, kup pir drugi gatunek, to zajebisty materiał.

Ewentualnie daj 8 cm pir, przyklej 3cm styro i wytnij gorącym nożem rowki pod podłogówkę.

No i najważniejsze, zostaw sobie gaz i jeszcze raz to przelicz, fotowoltaika na aktualnych zasadach to bezsens. Ale jak już się pierwsze to będziesz miał alternatywę
  • Odpowiedz
@Khaine: wszystko okaże się jak grubą warstwę będziesz miał od chudziaka, do docelowej warstwy posadzki. PIR 10cm dostaniesz w granicy 100zł/m2, przeważnie są na zamek więc wystarczy jedna warstwa. Jeżeli będziesz miał więcej miejsca, to możesz dołożyć styro 2cm pod spód, może to być nawet eps80. Na wierzch folia od podłogówki i rurki bij na klipsy do PIR. Nad rurką musi być ok. 4cm otuliny, czyli min. 5,6 cm grubość
  • Odpowiedz
  • 0
No i najważniejsze, zostaw sobie gaz i jeszcze raz to przelicz, fotowoltaika na aktualnych zasadach to bezsens. Ale jak już się pierwsze to będziesz miał alternatywę

@Djelon: Właśnie gazu się chce pozbyć bo mnie piec w-----a, najchętniej bym go wywalił razem z kominem, bo jest w takim miejscu że mi odbiera smak życia (wisi na samym środku łazienki i jeszcze okno przysłania bo wystaje). Pompę ciepła to bym mógł przenieść
  • Odpowiedz
  • 0
Proponuję wtedy zrobić całość anhydrytem, wieksza pewność że ładnie uzupełni wszelkie szczeliny między i pod rurkami, a wynik końcowy to w zasadzie jak blat gotowy do układania paneli.

@p00tinMalpaRU: A co sądzisz o tej wylewce co dałem? Jak powiedziałem, zwykły anhydryt odpada bo nie mogę czekać miesiąc aż wyschnie.
  • Odpowiedz
@Khaine: ten atlas wydaje się ok, tylko że ręcznie się zajedziesz i wyjdzie strasznie drogo.Masz kalkulator zużycia na stronie. Po anhydrycie możesz kolejnego dnia normalnie chodzić, a gdzieś po tygodniu normalnie grzać podłogówką. No i jak pisałem wcześniej, pod panele igiełka - nawet najcieńsze winylowe będą równiótko, nic nie trzeba wyrównywać.
Jeszcze tańszy będzie miksokret, ale przy cienkiej warstwie może być problem, poza tym zdarza się czasami banan jak źle
  • Odpowiedz
  • 0
Po anhydrycie możesz kolejnego dnia normalnie chodzić, a gdzieś po tygodniu normalnie grzać podłogówką.

@p00tinMalpaRU: Konkretnie jakim anhydrycie, jakiś producent itd? Bo ja bym chciał się z remontem zamknąć w 2 tygodnie, zgadzam się że atlas wychodzi kompletnie absurdalnie kosztowo, ale czas ułożenia się tego jest kluczowy. W tym domu się po prostu będzie wtedy nadal mieszkało, co prawda na górze, ale po dole musi dać się chodzić po kilkudziesięciu
  • Odpowiedz
@Khaine: jak zależy Ci na czasie to tym bardziej zamów wylanie anhydrytu. Mnie Knauf kosztował poniżej 1000zł/m3. Zamawiasz maszynę, jednego dnia chłopy Ci wylewają na zadaną wysokość, a drugiego już normalnie chodzisz. W zasadzie to już pod koniec dnia delikatnie można wejść, aby zacząć wietrzyć.
Ręcznie jak przewlisz 5 -7 ton w workach i jeszcze więcej po rozrobieniu z wodą, to wrócisz do tego wpisu.
Przykład jak wygląda to w
p00tinMalpaRU - @Khaine: jak zależy Ci na czasie to tym bardziej zamów wylanie anhydr...
  • Odpowiedz
  • 0
jak zależy Ci na czasie to tym bardziej zamów wylanie anhydrytu. Mnie Knauf kosztował poniżej 1000zł/m3.

@p00tinMalpaRU: Ale konkretnie jaki knauf żeby on szybko wysechł?
  • Odpowiedz
przenieść w ogóle do innego pomieszczenia,

@Khaine: piec też możesz przenieść tylko musisz mieć kondensacyjny, wtedy dowolna dziura w ścianie wystarczy, no i będzie kosztował 10-20 razy mniej od ceny pompy z pv
  • Odpowiedz
@Khaine: jaki dokładnie Knauf to był to już nie wiem, raczej nie taki jak do kupienia w workach. A może i taki? Podjeżdża wielka wywrotka z towarem, podpinają wodę i leją gotową mieszankę
  • Odpowiedz
  • 0
no i będzie kosztował 10-20 razy mniej od ceny pompy z pv

@Djelon: No i będę musiał założyć do tego klimatyzację osobno za 20k a potem i tak jej nie używać, bo prąd za drogi. W zasadzie to taka klima jak ja chcę (czyli każde pomieszczenie osobny nawiew), to kosztowałaby mnie sama w okolicach 30+k, a PC z klimakonwektorami wyjdzie podobnie. Liczyłem sobie już różne warianty i w zasadzie jak
  • Odpowiedz
  • 0
jaki dokładnie Knauf to był to już nie wiem, raczej nie taki jak do kupienia w workach. A może i taki? Podjeżdża wielka wywrotka z towarem, podpinają wodę i leją gotową mieszankę

@p00tinMalpaRU: No i po jakim czasie mogłeś kłaść podłogę?
  • Odpowiedz
@Khaine: podłogę można nawet kłaść dzień później, ale radzę odczekać trochę dłużej zgodnie z zaleceniami producenta na włączenie ogrzewania podłogowego (7 albo 10 dni). I warto puścić ogrzewanie przed panelami, bo faktycznie dużo wilgoci wychodzi wtedy z posadzki. U mnie tak było. O szczegóły musisz dopytać wykonawców lub producenta, ja tylko raz w życiu robiłem anhydryt
  • Odpowiedz
@Khaine: przecież klima kosztuje jakieś 2,5k z instalacją za sztukę. Same klimakonwektory są drogie, nie mówiąc o tym, że musisz puścić do nich rury z wodą.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: Klimakonwektory nie są drogie jak montujesz kanałowe: https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/vaillant-va-1-060-dn-arovair-klimakonwektor-kanalowy-o-mocy-6-kw-kod-0010022147.html#/

A do takiego układu klimy jakbym potrzebował, to musiałbym mieć ze 2-3 jednostki zewnętrzne na multisplicie. To luźno poleci w 30k razem z montażem, że nie wspomnę o katastrofalnej estetyce takiego rozwiązania. Paradoksalnie prościej jest mi rozprowadzić wodę, bo idzie z jednego centralnego punktu plus mój piec gazowy jest i tak do wymiany i tutaj pewnie koszt byłby także w
  • Odpowiedz
@Khaine: ja bym nie ruszał tego styropianu co jest bo i po co? NA to folia (tylko szczelnie ma być!), położyć rurki, zalać anhydrytem i koniec. A PC jak masz dobrze dom ocieplony to nie potrzebuje PV i koszt powinien być zbliżony lub tańszy od ogrzewania piecem gazowym. Tylko wbrew pozorom PC też nie możesz sobie zainstalować wszędzie gdzie Ci się podoba, są tam pewne ograniczenia.
  • Odpowiedz
  • 0
ja bym nie ruszał tego styropianu co jest bo i po co

@ksiak: Ponoć ten styropian jest marnej jakości nawet jak na standardy z 2012 roku. Poprzedni właściciel narzekał że przycebulił i ciągnęło czasem po girach. Ten PIR z tego co liczyłem to też nie wyjdzie nie wiadomo ile, a przynajmniej będę wiedział że od podłogi jest pancernie.

Natomiast co do PV - z tego co sobie liczyłem, to powinno
  • Odpowiedz
Ponoć ten styropian jest marnej jakości nawet jak na standardy z 2012 roku. Poprzedni właściciel narzekał że przycebulił i ciągnęło czasem po girach. Ten PIR z tego co liczyłem to też nie wyjdzie nie wiadomo ile, a przynajmniej będę wiedział że od podłogi jest pancernie.

@Khaine: to można policzyć https://budowlaneabc.gov.pl/charakterystyka-energetyczna-budynkow/kalkulatory/calc-wpc/ ale nie sądzę by "przycebulony" styropian robił taką różnicę, prędzej co innego.

Natomiast co do PV - z tego co
  • Odpowiedz