Wpis z mikrobloga

Czyli rozumiem, że przedstawiciele państwa, które całą swoją potęge zbudowało na federalizacji, teraz dążą do rozbicia jedności Europy?

Jak jakikolwiek europejczyk mógłby się z nimi zgodzić? Stany zjednoczone a Europa rozbita - to już jest przecież skrajny amerykocentryzm, a nie polska czy europejska racja stanu.

Chodzi o to, żeby łatwiej było dzielić strefy wpływu z Rosją?

Polski prawak klaska dupą z ekscytacji bo pan hamburger jeden z drugim tak powiedział. Szkoda, bo są przecież w USA politycy życzliwi Polsce i Europie.

#polityka #usa
Gomorakazowa - Czyli rozumiem, że przedstawiciele państwa, które całą swoją potęge zb...

źródło: temp_file5615668136399686195

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RozowaZielonka: towarzyszem nie jestem, przykro mi. Eko polityka kosztem gospodarki, migracja z krajów 3 świata, dyskryminacja mężczyzn(jak popatrzysz na programy które przyznają dodatkowe punkty za płeć to znajdziesz logo UE jako finansującego/współfinansującego).
Niestety w Polsce kobiety są uprzywilejowane względem mężczyzn(wiek emerytalny, wojsko) a jednocześnie pcha się te programy z UE.
UE kompletnie nie ma pomysłu na demografię(zresztą kraje członkowskie też nie).
Nie ma też jak się postawić US, gdzie Trump
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: wytłumacz mi w takim razie dlaczego gospodarki Białorusi, Serbii, Rosji nie ejdt w takim rozkwjcie a wielka Brytania dostaje tak gospodarczo po dupie a już 8 lat nie jest w Unii?
  • Odpowiedz
czasy sie zmienily towarzyszu, Europa musi pozostac zjednoczona

@Kusher: Oczywiście zjednoczona pod przewodnictwem światłych towarzyszy niemieckich. A jakżeby inaczej.

W Europie raczej nie mamy przykładów federalizacji poza 2-krotnym zjednoczeniu się Niemiec w 1871 i 1990 roku. Dzięki za propozycję książki :)

@fornson23: Obydwa to słabe przykłady federalizacji. W 1871 Prusy podbiły resztę państw niemieckich i narzuciły im swoje myślenie i politykę. A w 1990 RFN po prostu wchłonął
  • Odpowiedz
@cwireq:

wytłumacz mi w takim razie dlaczego gospodarki Białorusi, Serbii, Rosji nie ejdt w takim rozkwjcie

Pytanie równie tendencyjne i głupie jak to czemu gospodarka unii ledwie głowę ponad recesją trzyma a Chiny, Singapur czy USA rozwijają się jak głupie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: to samo można powiedzieć o Polsce w UE. Rozwija się jak głupia. Czego nie można powiedzieć o Białorusi i Serbii. Ale rozumiem dlaczego nie chcesz rozmawiać o tych krajach wolnych od eurokołchozu. A USA sukces osiągnęlo od czasu federalizacji.
  • Odpowiedz
@ben-cole: Podoba mi się jak zabraknie naszym bezrefleksyjnym unioentuzjastom argumentów zawsze jako ostatniej deski ratunku używają różnych wariacji: "może i Polska jest pod niemieckim butem ale to łaskawy pan nie to co ruskie"
Żeby było śmieszniej to najsilniejszy kraj NATO w Europie realnie rozstawiający ruskich po kontach a nie tylko p-----l...y trzy po trzy jest poza Unią ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cwireq: Nie tylko mnie nie ogarniasz ale też nie odróżniasz PKB od PKB per capita o podaniu wskaźnika dostosowanego o inflację nie wspominając ¯\(ツ)/¯

dodatkowo 2 okolicach 2030 mamy dogonić przeciętnego Brytyjczyka jeśli chodzi o PKB PPP per capita + aktualnie mamy ten wskaźnik na poziomie Japonii.

No chyba nie do końca ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Tu masz całą dyskusję na ten temat na reddicie
  • Odpowiedz