Wpis z mikrobloga

Z cyklu: Polską prosto w ryj.
Moja małżonka pracuje w korpo, ma 10-osobowy zespoł pod sobą. 5 osób jest normalnie zatrudnionych na etat, ale drugie 5 to dziewczyny robiące na umowie zleceniu.
Właśnie się dowiedziała od HR że firma pokryje koszt wigilii firmowej (wyjście do restauracji) tylko dla zatrudnionych na UoP. Oczywiście zaproszenia już dawno wysłane do wszystkich, secret santa wylosowany, teraz będzie musiała tym 5 dziewczynom powiedzieć, że jednak nie są mile widziane na imprezie, względnie płacą same za siebie.

Małżonka w------a się srodze i poszła po drabinie eskalacyjnej na samą góre czyli do zagranicznej centrali firmy. I co się okazało?
- na pomysł wykluczenia z mikołajek zleceniowców wpadł lokalny senior manager, polski Polak z Polski, "optymalizacja kosztów niekrytycznych"
- ze wszystkich oddziałów na świecie na pomysł takiego wykluczania części pracowników wpadli tylko w jednym kraju

Puenty nima
#praca #pracbaza #polska #gownowpis
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth: Menago znalazł oszczędności i będzie miała na premię dla siebie? Znalazł. Pełen rigcz jak dla mnie. Natomiast ja to bym w ogóle zrezygnował z wigilli i kasę rozdał w premiach.
  • Odpowiedz
@Ritowel11: Kto dobrowolnie chodzi na te korpowigilie? Wiadomo fajnie jest nażreć i napić za darmoszkę. Ale jakbyś ludziom powiedział łapcie 500zł od firmy albo robimy wigilię to zgadnij co by wybrali xD
  • Odpowiedz
@thorgoth: U mnie to standard. Zwolnienia są gdzieś w ostatnim kwartale, by ludzi "nie było" od nowego roku fiskalnego. Więc jak ktoś ma 2 tygodnie, czy miesiąc, dawno ma zaproszenie na wigilię firmową, po czym otrzymuje zwolnienie i informację, żeby "nie przychodził".
  • Odpowiedz
@thorgoth:
ze względu na character przyjęcia
prosimy o obecność bez dziewczyn robiących na umowie zleceniu
ten wyjątkowy dzień chcemy przeżyć
w gronie normalnie zatrudnionych na etat
  • Odpowiedz
@thorgoth: odkąd pamiętam to w większości korpo tak było, jak masz b2b i przez to większą wypłatę to w------e, ale jak np jesteś na stażu i zarabiasz psi c--j to jednak d--a boli
  • Odpowiedz
@thorgoth: kolejny psiedsiembiorca b2b. To jest finansowane z funduszu socjalnego, który tylko dotyczy UOP. Nie można go wydawać na kogo się chce bo by ta kasa poszła na wynagrodzenie
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo Można można ale tym się nie pochwaliłsz PRowo. Dla korpo to się bardziej liczy. Pracując w zwykłym kołchozie to już się takie cuda często ma na święta.

I tak jak wyżej. Ludzie nie na etacie nic by nie dostały i tak.
  • Odpowiedz