Wpis z mikrobloga

Wielokrotnie czytam komentarze, że linux jest nieużywalny, bo wszystko trzeba kompilować, wszystko trzeba załatwić komendą. To niech ktoś wyjaśni co jest trudnego w linuxie mint? Menu start intuicyjne jak za czasów starego Windowsa przed erą Windows 8, 10 i 11. Sklep za aplikacjami jak ana androidzie, tylko klikasz, czyli mniej roboty niż w windows. Wszystko jest skonfigurowane do codziennego użytku, gry chodzą szybciej i częściej, bo lutris, bottles czy proton robią swoje.
Jeśli ktoś uważa, że każdy linux jest jak arch czy gentoo to sie zatrzymał 15 lat temu

#linux
Jarkendarion - Wielokrotnie czytam komentarze, że linux jest nieużywalny, bo wszystko...

źródło: ed756416-0f1f-4be2-b0ac-e74428ac599e

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kapelutek_z_kociej_siersci: jest loteria jeśli chodzi o gry. Bawiłem się tym przez jakiś czas i mam wrażenie, że na ProtonDB ludzie specjalnie zawyżają oceny. Ten sam problem jest z Valve i ich SteamDeck verified, gdzie sporo gier jest niegrywalna (np: stutter co kilka sekund, crashe itd), a gra jest oznaczona na zielono. Żeby nie było, macOS i crossover mają te same problemy, gdzie dany soft nie nadaje się do używania, a
  • Odpowiedz
Mam trochę gier na Steamie i na GOGu, jak wywale Windowsa i zainstaluje Minta to wszystkie te gry mi będą działać?

@kapelutek_z_kociej_siersci:
90% gier ze steama działa bez żadnego problemu, od jednego kliknięcia, bez istotnych różnic w wydajności.
Nie działają gry multiplayer wymagające jakichś systemów antycheat.
  • Odpowiedz
@Norskee: No właśnie to jest problem linuxiarzy że do ich zastosowań wszystko działa, czyli przeglądarka i terminal. Zwykle też mają popularne konfigi kompów, a ja mam gruza lapka z jakimś Ati Mobility HD2300 i gliczuje mi się GUI bo coś nie tak ze sterownikami to powiedzą że stary laptok, albo skill issue, ale też twierdzą że linux daje nowe życie starym sprzętom :) Teoretycznie sterowniki są na stronie AMD, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@Vetinari: nie, Mint ma tylko sesję x11(czy to Cinnamon czy Xfce), wsparcia dla Waylanda jest aktualnie w wersji alpha

choć chyba możesz zainstalować GNOME oraz Waylanda na Mincie, ale to średni pomysł
  • Odpowiedz
  • 2
@Jarkendarion: trudne to jest dyskutowanie z ludźmi, którzy nigdy nie widzieli linuksa na oczy, przeczytali jakieś informacje o kompilacji j---a sprzed 20 lat i powielają te informacje przypisując je do dzisiejszego stanu rzeczy. Otóż 90% komentarzy na temat linuksa (źródło: idzd) to ludzie bez żadnego pojęcia, którzy nigdy nie używali linuksa, jakieś 9% to ludzie którzy (z tego co czytam) mieli oczekiwania, że to będzie dosłownie windows i płaczą, że
  • Odpowiedz
  • 0
Nie tak dawno pisałem, że zainstalowałem Minta na starym laptopie i byłem zadowolony. Byłem. Ostatnio okryłem, że jak przeciągnę pasek przewijania do samego dołu to się ekran gliczuje, wszystko jest zniekształcone i z góry do dołu (lub z dołu do góry) przesuwają się jakieś fioletowe pasy.
  • Odpowiedz
  • 1
Menu start intuicyjne jak za czasów starego Windowsa przed erą Windows 8, 10 i 11

@Jarkendarion: Dobrze to jest dopiero, gdy przestaje się na siłę upodabniać linuxa do windowsa. Ich rozwiązania GUI mimo że znane, to nie są jedyne. Osobiście ikonek na pulpicie i menu start przestałem używać również na windowsie, jak poznałem gnome i to, że można uruchomić dowolną aplikację klikając przycisk win i wpisujac fragment nazwy aplikacji, czy
  • Odpowiedz
  • 0
No okej ale w którym momencie się tak dzieje? Dla zwykłego zjadacza chleba Linux jest tak prosty jak to tylko możliwe I działa tak stabilnie jak to tylko możliwe oczywiście zakładając że jakiś egzotyczny dystrybucji nie bierzemy pod uwagę.

@JanImperator: w ciągu 24h po zainstalowaniu Ubuntu coś się zesrało i zaczęło sypać błędami przy każdym starcie systemu (które nie wiadomo czego dotyczą, ponieważ nie ma nazwy aplikacji w tytule), a
  • Odpowiedz
  • 0
@Hole_to_another_universe: zależy od gry, jak jedyne w co grasz to valoranty, lole, cody, czy fortnajty to linux nie jest dla Ciebie

a system nie jest ściekiem bo gierki których developerzy twierdzą że muszą mieć większe prawa od Ciebie do twojegu systemu, nie działają
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarkendarion używam od 3 lat, do przeglądania neta, jakieś gierki od czasu do czasu, terminala użyłem raz jak pingowalem jakaś domenę, tak wszytko co potrzeba jest w sklepie z apkami
Jak dla mnie najlepszy system, Windowsa muszę używać w pracy, i tam się zaczynam czasem gubić
Jak nagle na wyskakuje okienek z wirtualnym asystentem, jak chciałem to wyłączyć to wola o admina loginy, poszedłem do IT żeby mi to wyłączyli bo
  • Odpowiedz