Wpis z mikrobloga

Mam pytanie. Czy jakbyście kupili nowy komputer za ponad 10K, a potem by się okazało że jakaś część wydaje w nim ciągły pisk w trybie 2D i 3D, czyli irytujący (chociaż dosyć cichy) dźwięk wysokiej częstotliwości, który jest cały czas i nie ustaje, to o czym byście pomyśleli na początku? Zapewne zasilacz lub karta graficzna, ewentualnie coś z płytą główną bo można sprawdzić w internecie że też takie były problemy z niektórymi modelami.
Dlatego NIGDY, ale to nigdy bym nie wziął pod uwagę, że ten przeszywający pisk (podczas ciszy bardzo irytujący) wydobywał się z dysku twardego. Żadna porada w internecie o tym nie mówiła. Dysk kupiłem osobno bo chciałem powiększyć przestrzeń magazynową na dane. Na moje szczęście nie minęło jeszcze 14 dni od tego syfu 24 TB za ponad 2 tysiące złotych, więc mogę to oddać.

Dysk serwerowy WD Ultrastar DC HC580 24TB 3.5'' SATA III

https://allegro.pl/oferta/dysk-serwerowy-wd-ultrastar-dc-hc580-24tb-3-5-sata-iii-16315206349

Czytałem że dysk wydaje takie odgłosy jak chrobotanie, stukanie, klikanie i szum od wirujących talerzy, ale skąd ten pisk?

Straciłem 2 tygodnie na ustalanie przyczyny piszczenia.

#komputery #komputer #informatyka #informatyk #pasja #procesory #procesor #dysk #dyski #hdd #halas #dzwiek #technologia #pcmasterrace
#zasilacz #ankieta

Mieliście kiedyś problem z piszczeniem dysku twardego?

• Po raz pierwszy słyszę 64.3% (18)
  • I to nie raz 21.4% (6)
  • Serwerowe dyski tak mają, więc akceptuję to 14.3% (4)

Oddanych głosów: 28

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radzioso532:
Pierwszy raz słyszę, żeby dysk tak hałasował. Ale właśnie, kupiłeś dysk serwerowy. A w takich zastosowaniach

irytujący (chociaż dosyć cichy) dźwięk

to po prostu całkowity brak dźwięku ( ͡°
  • Odpowiedz
@radzioso532: zwróć go. po ci taki dysk. masz w kompie rejestrator monitoringu cctv? w przypadku dysków tkiego rodzaju przeznaczenia niski poziom hałasu nie jest priorytetem. kup sobie lepiej jakiś sprawdzony ssd od wd i ewentualnie dodaj jakiegoś innego hdeka
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet: Zamieniłem go na SEAGATE HDD EXOS 18TB. Jak nie będzie piszczał to zatrzymuję, a jak będzie to oddaję i już więcej HDD nie biorę. 5 lat gwarancji oznacza praktycznie pewność że nie ulegnie awarii więc danych nie stracę, ale nie może ciągle piszczeć. Rozumiem chrobotanie czy stukanie jak odczytuje dane, ale nigdy piszczenie.
  • Odpowiedz
@radzioso532: pewności nie masz nigdy. Zam różne ciekawe przypadki. Na przykład kompa, który dostał śmiertelnego strzała przez obce napięcia, które poszły po ethernecie z rutera albo inny kiedy kompa uwalił uszkodzony tv, który spalił go przez złacze hdmi... Takie dyski się stosuje w macieżach raid a trzymanie wszystkiego na jednym urządzeniu to nie jest nigdy dobry pomysł jesli naprawdę zależy nam na danych
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet: Tak, ale mam jeszcze listwę zasilająca Taga za 1000 złotych + specjalny kabel wysokiej jakości. Tam są zabezpieczenia, które raczej ochronią przed takimi rzeczami komputer. Już nie mówiąc o zasilaczu najwyższej klasy BeQuiet.
  • Odpowiedz
@radzioso532: ano, osoby nietechniczne nie zdają sobie sprawy z losowości problemów IT, ja sam często mówię że tu nie trzeba gościa od IT tylko egzorcysty, tyle problemów Schroedingera widziałem w swojej pracy w IT, zasilacze, monitory czy drukarki raz działające raz nie, teraz multum zdaje się losowych problemów z win11 w pracy, często współpracownicy dzwonią że jest problem i w trakcie rozmowy ten problem się rozwiązuje, albo jak IT stanie
  • Odpowiedz
@radzioso532: @radzioso532 przeczytajcie jeszcze raz mój wpis wyżej. celowo w nim podałem przykłady z doswiadczenia, przy których zasialacz nie ma nic do powiedzenia. owszem można się zgodzić do do jego ważności ale nie jest to niestety jedyna rzecz mogąca uszkodzić komputer. tym samym nie ma stu procntowej pewności. ludziom się potrafią otworzyć oczy dopiero jak coś się stanie, niestety...
  • Odpowiedz