Wpis z mikrobloga

Ale mnie firma kurierska GLS chyba próbuje zrobić w wała... Za pośrednictwem furgonetka.pl zamówiłem w GLS dostawę paczki o masie 5.80kg, ale do równego wpisałem wagę 6kg, bo wiem, że za przekroczenie lubią się czepiać. Paczka dostarczona ponad 2 tygodnie temu, już o niej prawie zapomniałem a tu dziś informacja o zaległości na koncie. Wchodze i widzę taki rodzynek:
- Aktualizacja ceny usługi "Opłata paliwowa" (naliczone przez przewoźnika) -2,80 zł
- Nadanie przesyłki niezgodnej ze zleceniem. Podano: waga rzeczywista: 6,00 kg. Stwierdzono: waga rzeczywista: 24,10 kg. Cena przesyłki została przeliczona po rzeczywistych parametrach podanych przez firmę kurierską. -13,04 zł

Czyli chcą prawie 16 zeta, bo paczka nagle zwiększyła swoją masę kilkukrotnie a paliwo na stacjach podrożało. Toż to pod oszustwo podchodzi. Ktoś miał podobny przypadek? Napisałem już reklamację, czekam na informację, ale chyba znalezisko i tak niedługo powstanie. Czy firma może w ogóle legalnie doliczać sobie takie opłaty z du*y?

#oszukujo #furgonetka #kurier #januszebiznesu #pytanie #pytaniedoeksperta #prawo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chomik3:

Art. 48. pr. przewoz.

Sprawdzenie przesyłki

1. Przewoźnik może sprawdzić, czy przesyłka odpowiada oświadczeniom nadawcy zawartym w liście przewozowym oraz czy zachowane zostały przepisy dotyczące rzeczy dopuszczonych do przewozu na warunkach szczególnych.

2. Sprawdzenia dokonuje się w obecności nadawcy, a jeżeli wezwanie go nie jest możliwe albo gdy nie zgłosi się w wyznaczonym terminie, przewoźnik dokonuje sprawdzenia w obecności osób zaproszonych przez siebie
  • Odpowiedz
  • 0
@jednorazowka: Teoretycznie tak, ale widziałem że nawet już na wykopie było znalezisko o tej firmie i po jakimś czasie przekazują dane do firm zajmującej się ściąganiem należności/windykacją. Niby prawo po mojej stronie, ale za 15 zeta nie chciałbym trafić do jakiejś bazy dłużników.
  • Odpowiedz
@jednorazowka:
Do przesyłek kurierskich nie stosuje się prawa przewozowego, lecz prawo pocztowe.
Usługę kurierską definiuje art. 3 pkt 19 ustawy Prawo pocztowe.
  • Odpowiedz