Wpis z mikrobloga

Jako, że jebłem studia (znowu xD) to stwierdziłem, że poświęcę nowy wolny czas na samorozwój i nauczę się nowego języka. Tylko myślę nad czymś niszowym chociaż przydatnym.

Angielski wałkowałem 10 lat i skończyłem na poziomie C1.
Francuski miałem w gimnazjum, nienawidzę go
Niemiecki miałem w liceum, niewiele umiem. Trochę chciałbym się go douczyć a z drugiej strony z Niemcami zazwyczaj da się po angielsku dogadać no i dużo ludzi uczyło się niemieckiego.
Rosyjski sam się nauczyłem podstaw z filmów, czasami daję radę rozczytać ich pijane znaczki.

W sumie to przyszło mi do głowy:
-Japoński - jakieś podstawowe słowa i zdania znam z filmów i hentai. Niby bym chciał pojechać do Japonii jako turysta ale trochę zbyt oczywiste, a z resztą dużo ludzi uczy się japońskiego, za dużo mangozjebów i łibusów
-Chiński - chyba najbardziej przydatny z egzotycznych języków. Wiem, że będzie trudno jak cholera ale z drugiej strony high risk - high reward bo jednak cały świat robi biznes z Chińczykami i bycie białą małpą gadajacą po chiński może być opłacalne
-Norweski lub Szwecki - znowu, z nimi dogadasz się zazwyczaj po angielsku ale dosyć niszowy, mało kto się uczy

#jezykiobce #samorozwoj #kiciochpyta
SzubiDubiDu - Jako, że jebłem studia (znowu xD) to stwierdziłem, że poświęcę nowy wol...

źródło: mr worldwide

Pobierz

Jaki język warto znać?

• Japoński 0% (0)
  • Chiński 47.4% (9)
  • Norweski 21.1% (4)
  • Szwecki 10.5% (2)
  • Inny (w komentarzu napisz jaki) 21.1% (4)

Oddanych głosów: 19

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SzubiDubiDu: Japoński i koreański (mają tyle fajnych seriali, gdy Zachód zawodzi) dla dostępu do treści. Germańskie i francuski z motywacji finansowej. Chiński w ogóle się nie opłaca, przez skrajną odmienność leksykalną i fonetyczną nawet nie co o nim myśleć, jeśli nie masz pasji, w tym czasie nauczysz się kilku europejskich języków.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Koreański. Mało kto się go uczy, jest sporo koreańskich firm, które działają w Polsce. Kupujemy od nich samoloty, czolgi, armaty i być może reaktor. Koreanki to najładniejsze Azjatki. Poza tym nauka języków obcych ma coraz mniejszy sens z powodu AI, może być zwykłą stratą czasu. Ile czasu i środków zajmie nauka jakiegoś języka do poziomu B2? Po co?
  • Odpowiedz