Wpis z mikrobloga

@camelinthejungle:

Górnicy przez lata mieli, bo państwo było za biedne na inwestycje w alternatywne źródła energii, a przy okazji w latach 90. zbyt słabe, żeby pozwolić sobie na gigantyczny konflikt społeczny i zapaść najgęściej zaludnionego regionu

Słabość państwa to prawda, ale słabość ta nie sprowadza się do energetyki. Polska energetyka nawet oparta na węglu nie jest oparta na węglu wydobywanym w Polsce. Wydobycie spada od początku lat 90, a import
  • Odpowiedz
@camelinthejungle:

Tylko medycy mają taki lewar, bo mogą rzucić kartę "odchodzimy od łóżek pacjentów". Cała reszta społeczeństwa może sobie protestować. Armatki wodne i konie pójdą w ruch i tyle.

No tu bym się nie zgodził.
Górnicy są akurat skuteczni w swoich protestach w przeciwieństwie np. do urzędników przez swoją umiejętność zorganizowania się, grania na sentymentach, śląską tożsamość lokalną (heimat), śląską mentalność (Hanysy kontra złodzieje Warszawioki). Pomaga fakt, że ta branża
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: trochę tak jest, ale na pewno w coraz mniejszym stopniu. Jako synek ze Śląska znam sporo górników i byłych górników – poza pewnymi egzotycznymi wyjątkami większość ma totalnie w dupie wydobycie węgla kamiennego, istnienie kopalni i politykę energetyczną kraju. Interesuje ich to, czy dorobią do emerytury i czy zachowają przywileje emerytalne. Zresztą czynnych kopalni jest jak na lekarstwo. W Katowicach, Gliwicach, Zabrzu już (praktycznie) nic nie fedruje. Takim skansenem
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: No ale to, co piszesz, przecież potwierdza to, co napisałem ja.

Piszesz:

A górnicy z jednej strony zachowują przywileje, ale z drugiej po prostu godzą się na stopniowe wygaszanie sektora. Jest obecnie ok. 70k górników. Można powiedzieć, że państwo wzięło ich na przeczekanie i przekupiło, byle siedzieli cicho. W latach 90. górnicy palili w Wawie opony w intencji zabezpieczenia przywilejów swoich i swoich synów. A teraz już nawet najbardziej zrylone
  • Odpowiedz
  • 1
@Lolenson1888 łatwo się tak pisze kiedy Polskie kopalnie cały czas stanowią konkurencję dla sprowadzanego węgla. Kiedy zamkną te zakłady, to cena sprowadzanego węgla się "unormuje". Ciekawe na kogo wtedy wykopki będą szczuć.
  • Odpowiedz
@Pieszczoszek_Czyscioszek:

zaś życzę bezsilnym frustratom wyciągnięcia lekcji z tego, jak walczy się o przywilej i wywołuje presję na decydentów.

Ja zas życzę tobie, żebyś nauczył się odmieniać przez przypadki i używać właściwe odmiany pisząc swoje zdania, bo końcówka twojego zdania nie ma sensu w formie w jakiej ją napisałeś. Bo presje można wywierać na decydentach, a nie na decydentów.

Też przekazuję twoje życzenia bezsilnym frustratrom czyli górnikom, którzy nie wywierają
  • Odpowiedz
Ja zas życzę tobie, żebyś nauczył się odmieniać przez przypadki i używać właściwe odmiany pisząc swoje zdania, bo końcówka twojego zdania nie ma sensu w formie w jakiej ją napisałeś. Bo presje można wywierać na decydentach, a nie na decydentów.

@FuriousViking: Decydentów wydaje mi się poprawną odmianą liczby mnogiej w bierniku, ale możesz wskazać jakiekolwiek normatywne źródło wskazujące, że forma przeze mnie użyta jest uznawana wprost za nieprawidłową i jednoznacznie należy
  • Odpowiedz