Wpis z mikrobloga

Mircy, sprawa jest.
Mam szwagra-Angola, który jest fanatykiem drugiej wojny światowej i III rzeszy. Za każdym razem jak jest w Polsce, to jakiś bunkier zobaczyć musi, bo się udusi. Chciałem mu sprezentować jakąś książkę w tej tematyce, ale nie bardzo się znam. Czy ktoś poleci jakieś dobre tytuły/ autorów? Oczywiście książka musiałby być w języku angielskim, bo chłop na razie po polsku potrafi tylko "kuwa mak" i "japietole" ( ͡ ͜ʖ ͡)

#czytajzwykopem #ksiazki #historia #2wojnaswiatowa #iiwojnaswiatowa #hitler
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@naps: Jak o bunkrach to Wolf's Lair Iana Baxtera jest w miarę spoko i przystępna. Fajna, bo ze zdjęciami i planami jest w tej samej tematyce Wolfsschanze Grehana. Na ebayu czy amazonie powinieneś dostać. Jak w ogóle o II Wojnie i Rzeszy to Hitlers Uboot War Blaira, 2 tomy, tylko to gruba marynistyka i mocno naukowe opracowanie, chociaż czyta się w miarę lekko i przyjemnie.
  • Odpowiedz
@naps: sprawdź na stronie wydawnictwa IPN. Mają ciekawe rzeczy, część jest po angielsku, może coś Ci wpadnie w oko
  • Odpowiedz
@naps: Jeśli chodzi o wojnę i III rzeszę to: "II Wojna Światowa" Antony Beevor; "Powstanie i upadek III Rzeszy" William Shirer; "Historia nazistowskich obozów koncentracyjnych" Nikolaus Waschsmann. "Czarna księga" Wasilij Grossman (ale to bardziej o mordach na Żydach na terenach ZSRR). Każda na pewno dostępna po angielsku.

Jeśli chodzi o bunkry to nie wiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@naps:
Zdecydowanie „The Diary of a Red Army Officer” czyli angielski przekład powieści „Zapiski oficera Armii Czerwonej” Sergiusza Piaseckiego

Sam chyba sobie to odświeżę przy okazji.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Ziombello: też zawsze to chciałem przeczytać, ale z tego co się orientuję to nie jest prawdziwy dziennik czerwonoarmisty, tylko fikcyjna historia?
  • Odpowiedz