Wpis z mikrobloga

"AI zabierze ci pracę"

Taa, a kto by pomyślał, że jeszcze ci jej dołoży. Jedno robisz swoje i dla ludzi, a drugie dla AI. Ok, AI przeanalizuje za ciebie i zrobi raport - na tyle dobrze, na ile przygotujesz mu dane wejściowe i prompt. To nie jest żadna magia. Narzędzie, dzięki któremu zamiast 5 raportów do zrobienia dostaniesz 15.

#ai #sztucznainteligencja #korpo
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Arkass: Z ciekawości, siedzisz w temacie od środka? Nie pytam ze złośliwości. Rzadko się udzielam, ale chciałem dorzucić swoje dwa grosze. Ciekawi mnie kto, w zależności od zaawansowania w temacie, jak się do tego odnosi i właśnie tak uważa ;)
  • Odpowiedz
@gotx3:
Śledzę temat od 9 lat, czyli od roku 2016, od czasu kiedy model AlphaGo wykonał ruch nr. 37, i pokonał arcymistrza w GO.
Dziennie przewijam od tamtego czasu ponad 300 (obecnie, bo kiedyś było tego mniej) wiadomości dotyczących AI, a z tego czytam kilka które mnie na tyle zaciekawiły, aby je przeczytać, a do tego śledzę jeszcze autorytety w AI - na ich mediach.

Już ponad 7 lat temu pewne rzeczy
Arkass - @gotx3: 
Śledzę temat od 9 lat, czyli od roku 2016, od czasu kiedy model Alp...
  • Odpowiedz
  • 1
@Arkass: super, dzięki za odpowiedź i podzielenie się. Na pewno powstają (ja tak nie śledzę) też publikacje właśnie w tym temacie, czyli kiedy technologia zderza się z biznesem. Ja z tym po prostu pracuję i rzeczywiście, dostrzegam obszary, gdzie łatwo wdrożyć AI. Ale takie kwestie, jak zaawansowane raportowanie, wymagają ciągłego doskonalenia danych i procesów biznesowych, a to musi się jeszcze spotkać z potrzebami menedżerów. Nawet jeśli AI jest w stanie
  • Odpowiedz
@gotx3: IMO:
Osobiście to pełne wykorzystanie AI w pracy, widzę dopiero od momentu gdy AI osiągnie poziom AGI. Czyli może między 2028-30.
Ale i przed AGI można ponoć sukcesywnie wdrażać AI w jakimś stopniu, o czym przekonują badacze z MIT: https://arxiv.org/abs/2510.25137
A czy mają oni rację, tego to nie wiem. Czas pokaże.
  • Odpowiedz