Wpis z mikrobloga

Czy tego chcemy czy nie, to jest nasz prezydent bo został przez nas wybrany.

@pocotorobisz: Nie nie nie. Zostal wybrany przez 10M obywateli. Przezemnie akurat nie.

Nie jest moim prezydentem. Jest osoba funkcyjna ktora reprezentuje (a przynajmniej ma to robic) moj kraj. Ale nie jest moim prezydentem.
  • Odpowiedz
@splinter96: pierwsze słyszę żeby jakikolwiek prezydent RP był formalnie prezydentem wszystkich Polaków. Myślałem, że władzę w Polsce obejmuje się nad terytorium a nie nad ludźmi XD no ale prawactwo to średniowiecze więc w pustych łbach ludzie to własność urzędnika państwowego XD
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: Budzet w moim miescie uchwala rada miasta a nie jednoosobowo grazyna. I wiesz co jest najlepsze? jak grazyna sie nie sprawdza to jest odwolana. Mozna odwolac prezydenta? NIE SONDZEM.

Jeszcze cos?
  • Odpowiedz
@Casuel: Ale co Ty mi za linka wklejasz co ja go znam? Co chciales przekazac? Ze mozna odwolac prezydenta polski na tej samej zasadzie co prezydenta miasta? No to nie trafiles. Do postawienia prezydenta polski przed trybunalem stanu jest potrzebne 2/3 glosow. Przesledz sobie historie 2/3 to 307 glosow.
3/5 jest potrzebne do odrzucenia weta a to "tylko" 276. Ile razy udalo sie miec te 276? A co dopiero 307...
  • Odpowiedz
@gorzki99: i ile ci radni miejscy dostali głosów? we Wrocławiu są radni którzy dostali mandat uzyskując 1k głosów na prawie 700k mieszkańców i tacy radni podejmują decyzję za wszystkich i poza Tobą teraz to rzadko kiedy padaja zarzuty że nie mają legitymacji.
wybory maja jakieś zasady i jak dostajesz mandat to dostajesz i reszta przestaje mieć znaczenie
  • Odpowiedz
@gorzki99: Ale mozna? Mozna.

Do reszty sie nie odnosze, ale nie rozpedzaj sie z obrazaniem prezydenta, bo na to tez sa paragrafy. Nazywanie prezydenta pl per "koleś" jest slabe imo.
Nie lubie go. Nie glosowalem na niego.
  • Odpowiedz
prezydenta pl per "koleś" jest slabe imo.

@Casuel: A to obraza?

BTW to tez jest glupie. Bo nalezy rozroznic ewentualne obrazanie instytucji od obrazania czlowieka. Ja nie mam zamiaru obrazic instytucji.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: Nie wiem ile. Ale wiem ze prezydent zostal wybrany na DRUGA kadencje w pierwszej turze. uzyskujac >60% glosow.

Za to z kolei miasto obok prezydentowa zostala odwolana w trakcie kadencji - glosami mieszkancow. Da sie? Ano da sie. A odwolasz tak prezydenta polski? No nie da sie :P
  • Odpowiedz
@gorzki99: Nie obraza, ale nie jest tez wyrazem szacunku.

Dyskredytowanie prezesa spółki wpływa na spadek jej wartosci giełdowej, a ja tą naszą spółkę bardzo lubię :) To patriotyzm, czy jakos tak.

Prezydent jest głową naszego Państwa i zwierzchnikiem sił zbrojnych. Możemy go nie lubic, ale dyskredytowanie go w sieci nie przyniesie NIC dobrego.
Poza usmiechem na twarzy ludzi, ktorzy nam zle zycza i chca destabilizacji.
  • Odpowiedz
@Casuel: Z tym "zwierznikiem" to doczytaj :DDDD

"Zgodnie z art. 24 ustawy, Prezydent:

1) przekazuje Radzie Ministrów rekomendacje do strategii bezpieczeństwa narodowego przed rozpoczęciem przez Radę Ministrów prac nad jej
  • Odpowiedz
@Casuel: Jakim zwierzchnikiem jak o niczym nie decyduje tylko wszystko ma "na wniosek rady ministrow" albo wydaje tylko rekomendacje?
O NICZYM NIE DECYDUJE wiec jaki z niego zwierzchnik? Tytularny? :DDD
  • Odpowiedz
to wez do nich zadzwon, zeby wykreslili art 134 Konstytucji, bo glupki nie wiedza

@Casuel: Ale jak nie wiedza?
Lap ten artykul:
"Art.  134.  [Prezydent Rzeczypospolitej jako najwyższy zwierzchnik Sił Zbrojnych]
1.  Prezydent Rzeczypospolitej jest najwyższym zwierzchnikiem Sił Zbrojnych
  • Odpowiedz