Wpis z mikrobloga

• 0
no i to znów nie takie łatwe, bo kraje postawiły na specjalizację.

@fraciu: To jeszcze zrób jeden kroczek: na czym ta specjalizacja polega? Czy nie na tym, że w jednych krajach produkcja pewnych rzeczy jest tańsza, a w innych droższa?
  • Odpowiedz
@ossprime wiem o co ci chodzi ogulnie. I zapewne masz rację. Tak po prostu rzuciłem myślą xD. Bo czasem jednak opłaca się coś dotować przez jakiś czas. Itp.
  • Odpowiedz
  • 0
No to jak nie przynosza zyskow to rozumiem ze w przyszlym roku oglaszaja bankructwo? Jak w kazdej normalnej firmie. Sklep Ci zbankrutuje to go zamykasz. Wiec z kopalniami tak samo.
  • Odpowiedz
  • 0
@fraciu: Istnieje argument za "infant industry protection", ale to nie jest przypadek górnictwa, które jest schyłkowe i na świecie opłaca się kopać już tylko w "płytkich" pokładach w Australii i USA, a głębinowo tylko w krajach o niskich płacach.
  • Odpowiedz
@ossprime nie no USA ma też chyba głębinowe ale potężne ściany z tego co czytałem i się opłaca.

Tak na koniec to myślę że i tak będzie znów problem z tymi kopalniami jak w latach 90. Rząd miał 25lat na powolne wygaszanie i budowanie nowych mocy w atomie albo czymś tam. A teraz będzie się to działo ekspresowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@K-S-: Sporo. Mimo to sami górnicy też sporo zarabiają - w maju 2025 mediana wynagrodzeń w sektorze "Górnictwo i wydobywanie" wyniosła 10496,12 zł. Więcej zarobił tylko medianowy pracownik sektora "Informacja i komunikacja" - 11375 zł.
  • Odpowiedz