Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,

mam kredyt w #millennium i już od dłuższego czasu wkurza mnie fakt że pieniądze na ratę blokują dzień przed terminem spłaty (w sumie to nie wiem jakie jest tego wytłumaczenie), ale księgują spłatę raty dopiero wieczorem w dzień z umowy. O ile nie boli mnie to specjalnie bo nie mam wysokiej raty i z kasą jest ok, to wkurza że przez to nie idzie u nich nadpłacać na poczet samego kapitału, bo na drugi dzień już są naliczone odsetki za następny dzień.

Mówimy tutaj o niewielkich kwotach i finalnie jestem tego świadomy, więc robię nadpłaty dzień po, osiągając zamierzony efekt.
Niemniej, przez powyższe trzeba co miesiąc pamiętać żeby to zrobić w dokładnie tym dniu.
A poza tym założę się że jest masa osób które nieświadomie robią to w inne dni i zamiast nadpłacać kredyt, to nadpłacają przyszłą ratę.

PYTANIE: Czy ktoś może dowiadywał się u rzecznika praw konsumenta lub podobnego organu, czy to jest zgodne z przepisami?

#kredyt #kredythipoteczny #banki
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisterMinister: W skrócie, jeśli nadpłacasz odsetki, to w kolejnej racie masz po prostu więcej kapitału. Efekt jest dokładnie taki sam. Nie potrafię tego przystępniej wytłumaczyć niż ten typ.
  • Odpowiedz
@wyjalowiony: Zapomniałem dodać, ze czekanie z nadpłatą na jakiś konkretny dzień zamiast robić to jak najszybciej to największa finansowa głupota o jakiej słyszałem od czasu brania tostera na kredyt żeby zwiększyć zdolność finansową w kredycie hipotecznym
  • Odpowiedz
@f0ku5: DeoLawson wszystko wyjaśnił, to pierdzielenie o nadpłatach w konkretny dzień to boomerski mit przekazywany z dziada pradziada. Im szybciej nadpłacisz kapitał tym lepiej. Niektóre banki po prostu rozliczają to na różne sposoby
  • Odpowiedz
@Madoy104: ale ja się nie odnosiłem do spłaty w konkretnym dniu tylko do tego, że nie ma różnicy pomiędzy spłatą kapitału vs. kapitału z odsetkami. ZAWSZE spłaca się sam kapitał.
  • Odpowiedz
wkurza że przez to nie idzie u nich nadpłacać na poczet samego kapitału, bo na drugi dzień już są naliczone odsetki za następny dzień

@wyjalowiony: Millennium przy nadpłacie odejmuje od kwoty nadpłaty odsetki, które zostały naliczone od daty płatności ostatniej raty. Zakładając, że naliczone odsetki to 100 zł, a Ty nadpłacasz kwotą 300 zł to na nadpłatę kapitału zostanie zaksięgowane 200 zł. W kolejnej racie odsetki będą jednak pomniejszone o
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: W Millenium nadpłata zmniejsza ci następną ratę, więc jesli masz np. 2000 raty, z czego 1000 kapitałowej, to nadpłacając 1000 pod koniec miesiąca płacisz tylko odsetki. Następnie ściągają Ci ratę 1000 zł (bo odsetki już spłaciłeś). Więc niby nikt cię nie okradł, ale finał taki że nie zapłaciłeś.

Z kalkulatora nadpłaty u nich, wynika że następna rata będzie niższa o nadpłatę ale nie wyższa o kapitał.
wyjalowiony - @DeoLawson: W Millenium nadpłata zmniejsza ci następną ratę, więc jesli...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
dobra, pobawiłem się trochę ich kalkulatorem i jak wiele innych rzeczy w tym banku maja go z-----y.
Ale wygląda na to ze rzeczywiście jest tak jak pisze @DeoLawson bo jak dam wieksza kwote nadplaty (np. 1000) to nastepna rata wychodzi dalej podobnie a nie mniejsza o tysiac.

Wczesniej mialem kredyt w ING i tam poprostu nadplacalo sie kapital i nawet nie myslalem ze moze byc inaczej. W Millenium rozmawiajac z ich
  • Odpowiedz
@wyjalowiony: Nie ma znaczenia za bardzo kiedy nadpłacisz i czy zmniejszy Ci to odsetki czy kapitał - jak wyżej Ci wytłumaczono. Jak przy nadpłacie zejdą Ci odsetki to kolejna rata zje więcej kapitału i tyle. Wyjdzie na to samo.
  • Odpowiedz