Wpis z mikrobloga

@czerwonykomuch: Ale to dobre jest - jak polska gospodarka w czasach pandemii zaliczyła najmniejszy spadek PKB a później szybki wzrost (radziła sobie najlepiej w UE) to wtedy nie był to żaden sukces. A teraz, jak dalej szybko rośnie, to to jest sukces i to osobisty sukces Donalda Tuska. A tak naprawdę, to nic się nie zmieniło a Polska, jak przez ostatnie 20 lat, po prostu się rozwija. Śmieszne to jest.
  • Odpowiedz
@Frundsberg:

Ale to dobre jest - jak polska gospodarka w czasach pandemii zaliczyła najmniejszy spadek PKB a później szybki wzrost (radziła sobie najlepiej w UE) to wtedy nie był to żaden sukces. A teraz, jak dalej szybko rośnie, to to jest sukces i to osobisty sukces Donalda Tuska. A tak naprawdę, to nic się nie zmieniło a Polska, jak przez ostatnie 20 lat, po prostu się rozwija. Śmieszne to jest.
  • Odpowiedz
@Gozd:

chyba tera jest bardziej zalany pieniędzmi z KPO niż wtedy z tarcz.

Pieniądze z KPO nie trafiają tak bezpośrednio do firm i konsumentów. One są rozłożone w czasie i stopniowo rozleją się w gospodarce. Ponadto, nie ma już lockdownów, więc konsument nie gromadzi dużych oszczędności, które - po zniesieniu lockdownów - idzie natychmiastowo wydać napędzając wzrosty cen.
  • Odpowiedz
@AmarenoMORENO_00: A z czego ci dwaj żyją jak sobie nawzajem płącą te 1000$?
Do tego, od każdego takiego zlecenia jest kilkadziesiąt % kosztu w podatkach, więc po pierwszym zleceniu to zostanie im tylko <800$, po drugim <600$.
Do tego jak mówimy o wzroście PKB, to musiałbyś co roku coraz więcej takich transakcji dokonywać żeby ten wzrost był. Tak więc jeśli w jednym roku takich zleceń byłoby 10% udziału w całym
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: jestem ojkofobem i jestem z tego dumny, ale od czytania tych wszystkich newsów jak to Polska strong PeKaBe bije rekordy na łeb na szyję robi mi się niedobrze bo już chyba wiem skąd ten boom gospodarczy się bierze - z wywalania kurierów, sprzątaczek i kelnerów na b2b XD
  • Odpowiedz