Wpis z mikrobloga

Pomyślcie sobie że Ukraina broni sie kolejne 3-4lata i utrzymuje swoje zdolności a do tego czasu nasza armia otrzyma to co zamówiła(część już mamy) to jak śmieszne staną się marzenia i zapędy imperialne rasiji
-własne satelity w tym najlepsze obecnie SAR od iceeye
-3 fregaty miecznik
-3 nowoczesne okręty podwodne
-96 śmigłowców Apache/AW101/Black Hawk/najprawdopodobnie Chinooki
-32 f35/ 48fa-50/modernizacja 48 f16 do najnowocześniejszej wersji
-400 abramsow i pewnie drugie tyle k2pl
-borsuki/rosomaki + aktualnie mowa o nawet 1000 strykerów
-170krabów/200 k9
-500 himmars/300 homar-k chumnoo

Ale ochuuuujesznik blabbbla z czym do ludzi kacapki?

#wojna #rosja #ukraina #wojsko
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mleko3-2procent: z tego co ptaszki ćwierkają to Amerykanie testowali z powodzeniem coś tańszego na drony do apachów. To tylko mówię jako alternatywa bo przecież z tańszych to mamy chociażby legwany na poziomie pilica a każde bwp ma być dostosowane do zwalczania dronów typu shahed
  • Odpowiedz
@kubkarzzswarzadza: ja chciałbym tylko zauważyć że ktoś za to musi zapłacić i nawet jak Rosja już p--------e to na końcu i tak możemy bez niej polecieć na pysk jak się do zarządzania finansami wezmą memceny i inne konfiarze z ich paróweczkową ekonomia. Nadzieja jest tylko w tym że Rosja faktycznie upadnie i pociągnie ze sobą swoje ruskie pacynki bo jak nie to kaplica
  • Odpowiedz
@Tokko: ale widzisz jakąś alternatywę? Ja nie, a z czasem nie będziemy musieli tak dużo płacić na zakup nowych systemów bo kupujemy nowoczesne które posłużą nam przez lata
@GladysDelKarmen nawet jeśli taka koalicja będzie miała miejsce to prędzej nastąpi zamach stanu niż Polacy odstąpią komuś swoją własność
  • Odpowiedz
@kubkarzzswarzadza: nie no alternatywy nie ma, tylko czasem mam wrażenie, że niektórzy zbyt entuzjastycznie przyjmują te zbrojenia. Wszystko jest lepsze od ruskich hord plądrujących kraj, ale intensywne zbrojenia same w sobie nic dobrego ze sobą nie niosą. Ot, mniejsze zło, i o ile jako lewak ja się wysokiego zadłużenia państwowego nie boję, o tyle wizja wysokiego długu państwowego + rządów paroweczkowców od niskich podatków i paranoicznego strachu przed zadłużeniem przyprawia
  • Odpowiedz
@kubkarzzswarzadza: Ja tam się nie znam, ale imho to jest wręcz idealny moment na jakąś kooperację z ukraincami, perfekcyjny timing na opracowywanie swojego know-how, kiedy można to wszystko testować w boju. Poprawcie mnie jeśli p------e głupoty ale z tego co widziałem, to do atakowania ruskich rafinerii ukraincy używali dronów własnej produkcji, nawet takich z zasięgiem ponad 1k km. Przecież dokładnie tego trzeba polskiej armii.
My mamy kasę, zasoby, sprawnych inżynierów,
  • Odpowiedz