Wpis z mikrobloga

Cześć,
Szukam monitora do codziennej pracy biurowej, a dopiero na dalszym miejscu do gier. Ważne dla mnie są:

- dobre odwzorowanie kolorów (sRGB, DCI-P3, ewentualnie AdobeRGB),

- komfort przy dłuższej pracy (tekst, jasne tła, statyczne elementy),

- brak ryzyka wypalenia jak w OLED (pasek zadań, programy graficzne, interfejsy),

- jednocześnie mile widziany dobry czas reakcji i przyzwoite wrażenia w grach.

Jaki typ monitora / konkretny model najlepiej sprawdzi się w takim zastosowaniu?
Czy są matryce IPS, które zapewnią wysoką jakość kolorów, bez ryzyka wypaleń i nadal będą wystarczająco szybkie do okazjonalnego gamingu? Z tego wszystkiego nie wiem już kompletnie nic... :(

Dell 27" U2725QE – świetny pod kątem pracy biurowej, oferuje bardzo dobre odwzorowanie kolorów i komfort dla oczu. Minusem jest to, że część użytkowników zgłasza problem z piszczącymi cewkami, a do gier sprawdza się przeciętnie ze względu na odświeżanie 120 Hz.

Dell Alienware AW2725QF – tańszy i zdecydowanie lepszy do grania, ale ustępuje pod względem ergonomii i jakości obrazu typowo do pracy. Kusi gamingowymi parametrami, jednak rozsądek podpowiada, że skoro monitor ma mi przede wszystkim służyć do pracy, to lepszym wyborem wydaje się model U2725QE – zwłaszcza z myślą o komforcie wzroku i jakości obrazu, nawet mimo ryzyka związanego z piszczącymi cewkami, które prawdopodobnie zależy od konkretnej sztuki.

Czy po prostu jakiś tańszy jak; Dell S2725DC lub Dell UltraSharp U2724D 27" IPS 120 Hz

Ogólnie to jest mega lipa, teraz mamLG UltraGear 27GP850 i jest super do pracy i do grania, a teraz nawet do 3 000 zł nie potrafię nic dobrego znaleźć.

Będę wdzięczny za doradzenie/polecajkę.

#komputery #monitory #ips #pcmasterrace #monitor #komputer
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotrek11x: Jak nie grasz w turniejówki na wysokim (światowym) poziomie to naprawdę nie trzeba więcej niż 120 klatek, chyba że lubisz i bardzo musisz pochwalić się dużą cyferką. Z 5 lat temu LTT robiło testy gdzie czas reakcji i pamięć mięśniowa "amatorów" (wciąż - relatywnie dużo grających) po prostu nie nadążały za obrazem, więc bez różnicy. Różnica była dopiero jak do sprzętu usiadł Shroud :)
  • Odpowiedz
- komfort przy dłuższej pracy (tekst, jasne tła, statyczne elementy),

@piotrek11x: Tego niezbyt rozumiem, nie spotkałem się jeszcze z monitorem, który by mi jakoś nadzwyczajnie męczył wzrok. A często siedzę po 8H+
  • Odpowiedz
  • 0
Podobno Oledy tak właśnie męczą. Natomiast ich nie biorę pod uwagę do pracy.

W każdym razie czy ktoś z Was jest w stanie polecić konkretny model, albo dać propozycję?
  • Odpowiedz
@piotrek11x: Jeśli chodzi o gry to ciężko będzie zauważyć różnicę między 165, a 120Hz. A teraz odpowiedz sobie na pytanie w której grze utrzymasz te 120FPS, może w jakimś csie, czy w BF6 na niskich/średnich. Stałe 90FPS jest mega przyjemne w jakiejś Forzie Horizon czy w jakimś FPSie AAA.
  • Odpowiedz