Wpis z mikrobloga

#sport #silownia #bieganie #medycyna #dieta #rower
Witam wykopków od paru dni zastanawiam się nad kupnem wagi łazienkowej bo takowej nie posiadam w domu i ważę się albo na siłowni, w pracy lub u kogoś xDDDDD. Jako iż jestem gadżeciarzem zastanawiam się nad kupnem wagi smart z tymi funkcjami jak mierzenie %tkanki tłuszczowej, wody, mięśni itd. Nie ukrywam kiedyś miałem wykonany taki pomiar na specjalistycznej wadze. Były to zamierzchłe czasy licealne jak dietetyk przyniósł tę wagę na siłownie i wykonywał takie badania za darmo. Wyglądało to przekonywująco, tylko czy taki sprzęt domowy jest wart uwagi i odzwierciedla wynik z wagi specjalistycznej? Wybór padł na GARMIN Index S2 gdyż narzeczona i ja posiadany zegarki i inne akcesoria Garmina więc ekosystem już mamy. Macie jakieś inne propozycje dokładniejszych, tańszych wag "tego typu xD"? Czy po prostu olać sprawę i kupić zwykła wagę łazienkową. Z góry mówię, że jakimś kulturystą nie jestem i na Sopot się nie szykuje. Siłownia, rower, gra w piłkę, czasem jakieś bieganie i karting to moje klimaty. Z góry dziękuje i miłego dnia:)
S_grubcio - #sport #silownia #bieganie #medycyna #dieta #rower
Witam wykopków od paru...

źródło: index s2

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@S_grubcio: jeżeli korzystasz z ekosystemu Garmina to index jest świetny, synchronizuje się ze wszystkim i masz ładne wykresiki. Oczywistą oczywistością jest to, że te pomiary tkanki/mięśni to raczej bajer i nic poważnego.

Ale, jeżeli nie bawisz się w garminy to kup jakieś xiaomi, robi dokładnie to samo za 1/5 ceny.
  • Odpowiedz
@S_grubcio: mam tę wagę i póki nie podasz jej punktu odniesienia czyli np %zawartości tkanki tluszczowej z badania skladu ciała to pomiary będą niedokładne. Więc tak, to tylko drogi gadżet.

Ja w takich momentach zadaje sobie pytanie ile musiałbym pracować żeby mnie było stać na przedmiot x i jakie korzyści uzyskam. Wtedy otrzymuję obiektywną opłacalność ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@S_grubcio: Jak jesteś gadżeciarzem i chces mieć wiarygodny pomiar to kup sobie rezonans magnetyczny XD
Nawet dexa scan nie jest bardzo dokładny, a co dopiero jakieś tanity czy zwłaszcza smart wagi (niezależnie czy kosztują 100 czy 800zł)
PS ten specjalistyczny sprzęt, którym miałeś wykonany pomiar w liceum to również było g---o :) Podobnie jak 99% tego typu sprzętów u dietetyków itp. Jedynie MRI daje wiarygodny pomiar. Lepiej kup fat calipers
  • Odpowiedz
@S_grubcio: ja te różne bajery robię sobie za darmo przy okazji jakiś większych imprez biegowych, ostatni raz robiłem to podczas biegu firmowego w maju i jeszcze tego samego dnia zrobiłem to na studenckim stanowisku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@S_grubcio: Nie wiem jak Garmin, ale kupiłem prawie 4 lata temu Xiaomi Mi Composition Scale 2 z takimi funkcjami i odradzam. Po pierwsze te wyniki są przekłamane (sprawdzałem na innych wagach), a po drugie - waga nagle po 3 latach najwidoczniej stwierdziła, że nie chce się jej już mierzyć nic poza samą masą. Od paru miesięcy z niewyjaśnionego powodu wywala błąd przy próbie mierzenia tych dodatkowych parametrów. Tak to jest
  • Odpowiedz
@S_grubcio: Wypowiem się jako autor aplikacji do synchronizacji danych z wagi Xiaomi do Garmina. Ta waga ma taką samą dokładność jak Xiaomi jak i wszystkie tego rodzaju wagi, nie wazne czy za 100zł czy za 500zł. One mierzą wagę i impedancje łącząc się z gołą stopą. Do tego dokładany jest wiek, płeć i wzrost, i przepuszczane przez algorytm który na podstawie danych statystycznych ze średniej populacyjnej wypluwa ci pozostałe parametry.
  • Odpowiedz
  • 0
Ja w takich momentach zadaje sobie pytanie ile musiałbym pracować żeby mnie było stać na przedmiot x i jakie korzyści uzyskam. Wtedy otrzymuję obiektywną opłacalność ( ͡º ͜ʖ͡º)

@nzero: Bardzo dobre, pragmatyczne podejście do rzeczywistości.👍
  • Odpowiedz