Aktywne Wpisy
rozprawka +179
Muszę się Wam wyżalić, bo już sama nie daję rady ze swoimi myślami. Ostatnio czytałam artykuł o tym, jak drastycznie potrafi zmienić się psychika człowieka na przestrzeni lat i przeraziło mnie to, jak bardzo pasuje to do mnie.
Tkwie w związku, który jest nudny, rygorystyczny i wyprany z jakichkolwiek głębszych emocji. Każdy mój dzień to pasmo frustracji, której nie mam jak rozładować, więc robię to w jedyny sposób, jaki mi został – internet.
Tkwie w związku, który jest nudny, rygorystyczny i wyprany z jakichkolwiek głębszych emocji. Każdy mój dzień to pasmo frustracji, której nie mam jak rozładować, więc robię to w jedyny sposób, jaki mi został – internet.

Nacho_Libre +18
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm #mojrokzlastfm
Dzień dobry,
Zapraszam Was moi drodzy na muzyczne podsumowanie mijającego 2025 roku.
Jak i w latach poprzednich proponuje format 5x5 by było to jeszcze czytelne ;)
Dzień dobry,
Zapraszam Was moi drodzy na muzyczne podsumowanie mijającego 2025 roku.
Jak i w latach poprzednich proponuje format 5x5 by było to jeszcze czytelne ;)

Przy rozliczaniu PIT pracując na umowie o pracę, mogę sobie potencjalny podatek do zapłaty odliczyć za pomocą IKE lub IKZE?
Czy przy posiadaniu konta na #revolut obecnie 3% na oszczędnościowym, można odliczyć wartość podatku belki na IKE lub IKZE?
#podatki #ksiegowosc #pracbaza
Nie rozumiem pytania o revolut. Jeśli tam nie masz ikze, to nic sobie nie odliczysz.
Co do Revoluta, to poplątałeś podatek od zysków kapitałowych (tzw. podatek Belki) z IKZE, który jest z tego podatku zwolniony.
Podsumowując kwestie IKZE/IKE:
1) wartość wpłaty na IKZE możesz rozliczyć w PIT (odjąć od dochodów), IKE takiej możliwości nie daje
2) musisz mieć konto IKZE, aby tam wpłacać. Konto założysz w kilkunastu instytucjach, które się tym zajmują
@Matula11: nie odliczasz podatku do zapłaty tylko wpłatę na IKZE odliczasz od przychodu. Czyli wychodzi, że miałeś niższy przychód, więc od niego się liczy podatek. I realnie podatek będzie niższy.
IKE tu Ci nic nie daje przy odlizeniach, ma inne właściwości.
o co chodzi przy 3% na Revolut to nie
źródło: image
Pobierz