Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 324
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jako fotograf ślubny pozwól że się Ciebie zapytam o coś. Rozumiem że chciałbyś dostać 5-6 tys. nieobrobionych zdjęć w RAWach i zapłaciłbyś za to pełną kwotę jaka jest w umowie?

@Pan_Janusz: A co w tym złego?

Na swoim weselu umówiłem się z filmowcem i fotografem, że mają mi przekazać cały surowy materiał - bez jakichkolwiek obróbek. Oczywiście za odpowiednią mniejszą kwotę. Z tym, że akurat filmowiec dostał pełną kwotę, taką jaką
  • Odpowiedz
odpisz im że wyślesz bez linii za umówioną wcześniej opłatą xD

@piaskun87: @Dogecoin dokładnie. Napisz wprost, że to Twoje zdjęcia i trzeba za nie zapłacić. Ignorując to dajesz przyzwolenie na takie zachowanie w przyszłości.
  • Odpowiedz
@Dogecoin: być może chodzi o wycenę produktu, u mnie w przedszkolu fotograf woła to na 35zł od wersji cyfrowej i 14zł za 1 odbitkę 10x15 i to po prostu jest dziwnie drogo. wywołanie takiego zdjęcia w przykładowym empiku kosztuje jakoś 30 razy taniej i ludzie laicy nie wiedzą skąd aż taka dysproporcja
  • Odpowiedz
@Dogecoin: O 13 zrobiłeś sesję, nie zdążyłeś usiąść do zdjęć, a trzy godziny później miałeś już pełno wiadomości od ludzi, że Twoje foty latają po necie.

Byś się chociaż zorientował, jak to działa w branży, zanim napiszesz baita. 3/10 bo odpisałem.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dogecoin: Ale trzeba być śmieciem bez grama honoru, żeby tak bardzo nie szanować czyjejś pracy i jeszcze żebrać bez wstydu w internecie, o usunięcie znaku wodnego... Napisz tym pajacom, że te linie znikają, jak się zapłaci za zdjęcia.
  • Odpowiedz
@Dogecoin: napisz im, że w sumie to tych zdjęć dzieci już im nie sprzedasz bo znalazłeś lepszego kupca i jemu sprzedałeś. Trzask pękających dup wywali mi pewnie szyby w oknach, ale warto :P
  • Odpowiedz
@Dogecoin: Smutna jest logika takich pseudo-klientów. A teraz na co komu fotografia, retuszowana w małej rozdzielczości? Przecież jak ktoś to zrobi na papierze w formacie A5/A4, to na pewno widoczna będzie jakaś tam pikseloza xd ale to trzeba być debilem. Tym bardziej, że takie zdjęcia to raczej pamiątka na całe życie, a nie koszulka, którą wywali się po roku... więc przynajmniej ja wolałbym zapłacić pieniążka i rób pan dobrze, jak
  • Odpowiedz
@Dogecoin: typowy problem w pracy człowieka kreatywnego. Często skutkujący wypaleniem zawodowym - przekonanie że ludzi obchodzi to żebyś był zadowolony ze swojej pracy ("oddaje całe serducho temu") a nie ich produkt finalny i to co za pieniądze dostają.
Ty chcesz coś zrobić w jakiś sposób, starasz się czujesz że "to to", to jest rozwój dla Ciebie, albo że Ty zakładasz sobie coś i wedle tego robisz bo przecież masz swój
  • Odpowiedz
A co w tym złego?

@Serghio: Jeżeli tak się umówiliście to nie ma w tym absolutnie nic złego ale jednak zdecydowana większość par młodych chce dostać gotowy, obrobiony reportaż. A żeby to zrobić to trzeba przeprowadzić selekcję zdjęć żeby z 5-6 tys wybrać najlepsze ujęcia.

Co do sesji w przedszkolach to się nie wypowiadam bo nigdy takich rzeczy nie robiłem ale wiem że jest tam dużo patologii ze strony fotografów.
  • Odpowiedz
@Dogecoin: oni i tak wrócą z chęcią zakupu i wtedy unieś się honorem i powiedz, że temat nieaktualny. Dostaniesz oczywiście patologiczną opinię ale będziesz mógł wrzucić wyjaśnienie. Ludzie nie mają wstydu.
  • Odpowiedz