Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto emigrować z wykształceniem bez specjalizacji?
Warto emigrować będąc wykształconym (ale nie inżynierem, IT, lekarzem, itd.)? Wszystkie wpisy na wykopie lub poza odnoszą się do raczej prostych prac fizycznych typu magazyn, sortownia, produkcja, może budowlanka, itd. Często myślę o emigracji żeby spróbować czegoś nowego, jakaś fajna stolica, może nowa kultura i styl życia ale mając w Polsce dach na głową pewnie z góry będzie nie opłacalne. No i największy problem to co ja bym tam robił? Jakieś wykształcenie ekonomiczne i zdolność do języków, doświadczenie w korpo w Polsce to WYDAJE MI SIĘ że nic mi nie daje i prędzej taki właśnie magazynier znajdzie robotę niż ja.

Jest wykształcenie zawsze uniwersalne na całym świecie i praktyczne (typu lekarz, inżynier, inni specjaliści) oraz prace bez studiów fizyczne (od elektryków, mechaników, spawaczy po prostych magazynierów) ale co z ludźmi pomiędzy? Typowych wykształciuchów którzy głównie okupują prace biurowe na rynku polskim i niby są wykształceni jakieś kursy, dyplomy, itp. ale czy da się z tym kariere zrobić za granicą?

#emigracja #praca #korpo #studia #zycie #swiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zalezy od poziomu jezyka, jezeli nie masz opanowany w atopniu bardzo dobrym zawsze bedziesz wykrztalciuchem 2giej kategorii, jezeli noe masz bdb specjalizacji to spadasz w drabince spolecznej automatycznie czyli tasmo produkcyjna witaj
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Teraz na to najgorszy możliwy moment, jak przez AI na całym świecie redukują takie stanowiska biurowe. Nie mówiąc już o tym że nawet w lepszych czasach w większości krajów takich osób była od dawna nadpodaż nawet bez udziału imigrantów. Największe szanse jak o czymś takim myślisz masz chyba zaciągając się do polskiego oddziału jakiegoś zagranicznego korpo, odbębniając z 2-3 lata przynajmniej ucząc się w międzyczasie języka kraju docelowego i
  • Odpowiedz
@adamsowaanon:
Za: https://aftertaxcalculator.co.uk/average-salary/driver-hgv?utm_source=chatgpt.com
The average Driver Hgv salary is £40,471 , then your net income will be £40,471.00. This means that after tax your monthly take home will be £3,372.58, or £778.29 per week, £155.66 per day, and your hourly rate will be £19.46 if you're working 40 hours/week.

No takie optymistyczne dane podales i uj ze jeszcze jakies tam podatki macie. Zapomniales tez napisac o wydatkach, ale za mieszkanie
  • Odpowiedz
z tego co ogarniam to tirowcy w Polsce tez nie najgorzej zarabiaja, mysle ze poziom zycia tirowca w Polsce i w UK mozna porownac.

@daniel-darcio: Niestety nie jest to prawda.
W polsce jest dziadowanie, albo jedziesz na 1-2 tygodnie na zachod europy robiac kolka za 9.000-11.000pln albo jezdzisz po kraju za 6.000-7.000pln
Spanie w kabinie jest nieplacone, wiece siedzisz na ojszczanym parkingu jak pies, bez sensu.
Skoro w uk danii
  • Odpowiedz
@daniel-darcio: Ja nie jestem na umowie o pracę, tylko limited company
£200-220 na dzień bez nadgodzin, podatki -10-15% rocznie.
Co mnie obchodzą niewolnicy?z 4-5 tygodniami urlopu,
Ja mam 3-4 MIESIĄCE wolnego co roku,

Dom mam swój kupiony i mieszkam sam £840 rata miesięczna kredytu.
  • Odpowiedz
@jan-kowalski-507464: u mnie Project manager dwóch dużych projektów, zarabia mniej niż elektryk pracujący pod nim.
Biura już się skończyły na zachodzie, w Polsce to jeszcze w korporacji spoko kasa bo budżety zagraniczne.
@mirko_anonim możesz szukać pracy w każdym sektorze tylko w czym jesteś lepszy niż lokalny? Ja po 2 latach pracy dostałem awans na team lead wyprzedzając kilku lokalnych, po okresie próbnym (6 miesięcy) awans na supervisor.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: zacznij od pracy fizycznej i pokaż, że masz umiejętności, aby wspiąć się wyżej. Większość magazynów i produkcji ma wewnętrzne ścieżki awansu ponieważ takie osoby znają proces. Często już po kilku miesiącach jest nagroda za wytrwałość, konsekwentność i rzetelność. Tak naprawdę często twoja konkurencja odpada wcześniej bo nagminne chorobowe, W wielu firmach można przeskoczyć nawet o kilka drabinek za jednym razem jeśli posiada się cechy i umiejętności pożądane przez pracodawce.
  • Odpowiedz