Wpis z mikrobloga

Mirki, tak z ciekawości, ile obecnie płacicie za ogrzanie domu? Interesują mnie przede wszystkim nieco większe domy, minimum 200 m2. Podajcie rocznik, czym ogrzewacie i w jaki sposób jest zaizolowany.
U mnie prawie 400 m2 użytkowej, ale tylko 250 m2 mieszkalnej (reszta ogrzewana na minimum albo wcale), 2006 r., pellet, izolacja normalna jak na tamte lata, czyli 10 cm styropianu + porotherm. Płacę jakieś 5000-6000 zł rocznie. Ujdzie?
#dom #budujzwykopem #termoizolacja #pytaniedoeksperta #budownictwo #budzetdomowy
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ly000: Kwota chyba całkiem przyzwoita. Ja mam ok. 200m użytkowej, poprzedni cały rok ok. 6500zł. Dom z 2018r, ogrzewanie gazowe, ocieplenie styropian 15cm, wełna mineralna w dachu.
  • Odpowiedz
@ly000: dom jablonki 12g2, pompa ciepła w domu 22 stopnie, ocieplenie 20cm grafit + 15cm pod płytą + 40cm celulozy, rekuperacja i listopad za samo grzanie to jakieś 300zł
  • Odpowiedz
@ly000: 190m2 użytkowej, 300 po podłodze, wysokie pomieszczenia (306cm). Jeszcze w trakcie wykańczania ale mieszkamy, w środku 21 stopni. Ocieplenie 25 grafit na ścianach, 38cm wełny na skosach. Pompa ciepła gruntowa. Za październik i listopad wyszło 240zł.
  • Odpowiedz
@ksiak: po podłogach mam 200m2 ogrzewanych powierzchni 143 to użytkowa, nie wlicza się tam wszystkiego (np. garaż, kotłownia wiatrołap), dodatkowo ja mam wysokie sufity więc parter i piętro ma "pełną" kubaturę jak dom bez skosów. U mnie każde pomieszczenie wraz z garażem, kotłownią i wiatrołapem jest ogrzewane. jedynie przestrzeń pod schodami i w spiżarni nie ma ogrzewania.

parter sufit 290cm, piętro 275, skos zaczyna się od 1.5m i jest relatywnie
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo:

po podłogach mam 200m2

Po podłogach to ja mam prawie 450 m2 a jak wlicze strych to wyjdzie grubo ponad 500 ;)

Ile z ciekawości zużywa prądu rekuperacja? Ile wydajesz na jej serwis rocznie?
  • Odpowiedz
Po podłogach to ja mam prawie 450 m2 a jak wlicze strych to wyjdzie grubo ponad 500 ;)

@ly000: Ale ja strychu nie wliczam, wliczam realną ogrzewaną powierzchnie o wysokości >250cm

Ile z ciekawości zużywa prądu rekuperacja? Ile wydajesz na jej serwis rocznie?

Wg. jego wskaźnika to jakieś 700-800w dziennie, a na serwis wydjaę 0 złotych rocznie, co kilka miesięcy wymieniam filtry i tyle. Na filtry ze 150zł rocznie bo
  • Odpowiedz
@ly000: Dodam, że mam jeszcze fotowoltaikę 10kwp i 20kwh baterii od marca do w zasadzie końca października nie kupuję prądu :)
  • Odpowiedz
  • 0
@lobo: też mam fotowoltaika - używam głównie do grzania wody. może kiedyś dokupię pompę ciepła bo trochę bezsensu tyle prądu marnować na grzałkę, zwłaszcza że jestem na starych zasadach. ale jeszcze nie rozgryzałem tego tematu za bardzo. strzelam że nigdy mi się to nie zwróci więc nie warto.
  • Odpowiedz
@ly000: No ja mam na nowych zasadach, mam dużą autokonsumpcje i w przyszłym roku jeszcze zwiększę :), w tym niepełnym pierwszym roku zwrócił mi się koszt w około 20% :) (50k instalacja - 23k dotacji = 27k łącznie kosztów).
Mam klimatyzacje (3 jednostki) z funkcją grzania i będę w przyszłym roku sporo automatyzacji do ogrodu robił + basen sobie będę dogrzewał :), myślę, że ze 2MWh więcej pójdzie w przyszłym
  • Odpowiedz
@ly000: Takie tematy czyli koszty średnioroczne to w perspektywie 5 a najlepiej 10 lat jako suma kosztów instalacji, serwisów i paliwa. Bo np taka gruntówka to powiedzmy 70 tysięcy, więc nawet jeśli rocznie ogrzewacz 500m2 za 3000 to tak czy siak wychodzi za sam koszt jakieś 10.000 rocznie, a nie liczysz przeglądu, albo jak coś się spie.....zepsuje. Dla tego samego przykładu jeśli kupisz piec gazowy za 4 tysiące i rocznie
  • Odpowiedz
  • 0
@LukasVanEldzej: no właśnie o to mi bardziej chodziło - czy coś mam nie halo. teraz widzę że 5-6k za tak duży dom to raczej jest ok.
podobnie z termoizolacją - mógłbym wydać 150-200k - zrobić z niego pasywny termos i płacić 2-3k zł rocznie za ogrzewanie, ale pewnie nie zwróciłoby się to za mojego życia.
  • Odpowiedz
@ly000: No ja powiedzmy ogrzewam 180m2 bez garażu i kotłowni. I płace ok 5k jeśli lecę na samym gazie, ale jak np dogrzewamy górę klima i palę w kominku na dole (kominek rekreacyjny, bez płaszcza) to udało mi się zejść do 1600pln za rok za gaz. Spaliłem 2m3 buku/grabu. Reszta klima, prąd za zero bo z nadwyżek całorocznych z PV. Jedyny minus, że musisz otwierać na górze drzwi wszędzie, bo
  • Odpowiedz