Wpis z mikrobloga

Dlaczego #laptopy bez dedykowanej karty graficznej są takie drogie?

Myślę nad zmianą laptopa. Aktualnie mam gamingowy laptop z dedykowaną grafiką, ale bardzo rzadko ją wykorzystuje. Doszedłem do wniosku, że w sumie to nie jest mi potrzebna i wystarczył by mi laptop z mocną iGPU (w stylu 780M od AMD). I tu pojawia się problem bo one kosztują 4000 zł,a dokładając 500 zł można mieć laptopa z tym samym procesorem i grafiką RTX 5060. Gdzie tu sens?

Zaczynam się zastanawiać nad #macbook bo z tego co widziałem też można na nim pograć w niewymagające gry. Tylko boje się że mi nie podejdzie, bo odbiłem się od iPhona.

#komputery #laptop #pytaniedoeksperta #pytanie #informatyka #szukamlaptopa
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Quis: bo różnice robi jakość komponentów i cechy których nie ma w tańszych czy chociażby tak prozaiczna rzecz jak materiały z których są zbudowane (np aluminium zamiast plastiku)
Są zwyczajnie ludzie chcący dopłacić za te drobne różnice bo potrzebują ekranu który wiernie oddaje kolory, bo długo działa na baterii, bo ma dobre głośniki… Pamięć RAM z ecc.
Takich drobnostek można wymieniać dziesiątki.
  • Odpowiedz
@Quis: Podpowiem. Obejrzyj kartę graficzną z RTX5060 i porównaj laptop z 5060. Waga i wymiary. To tak jak z prockami w łapkach. To nie są te same GPU co w stacjonarkach tylko wersję mobilne. Jeżeli GPU pobiera 300-400w to ogarnij ile daje Ci zasilacz do łapka. A gdzie CPU, RAM, płyta....ekran, wifi, dyski? Zmierzam do tego żebyś się zastanowił czy potrzebujesz łapka jeśli grasz, bo się może okazać, że stacjonarka
  • Odpowiedz
@Quis: Jakiś czas temu pod tym wpisem:
https://wykop.pl/wpis/80062955/hej-jaki-laptop-uzywany-do-maks-1500-zl-polecacie-
też o tym pisałem (że ceny laptopów z prockami AMD, które mają integrę Radeona 780M) są tak absurdalne drogie, że ich zakup traci sens, bo za równowartość tej kwoty można kupić laptopa z RTX'em, który będzie od niego nie dość, że (w niektórych przypadkach) tańszy, to jeszcze ze 2-3 razy mocniejszy. Dosłownie są to laptopy prawie dla nikogo ze względu na ich
@Cinek93 0
Hej
Jaki laptop używany do maks 1500 zł polecacie?
Będzie służył głównie do pogrania w farming simulator np albo cs2.
I do oglądania filmów również więc matryca te 17,3 chyba będzie git.

#laptopy #informatyka #komputery #msi #lenovo #
  • Odpowiedz
@z1x2c3: tak jak wtedy, tak i teraz myliłeś jakieś "laptopy z prockami AMD" i integrami z najlepszymi dostępnymi seriami biznesowymi z prockami AMD i integrami. To są dwa zupełnie różne produkty- z pierwszej grupy można kupić lapki z dobrymi integrami od 2k zł.

Zatem nie ma znaczenia kto dokładnie zwrócił ci uwagę, bo tak jak tam to ja ci udowodniłem, że nie masz racji tak i tu mogę to ponowić.
  • Odpowiedz
@majk3l: Znowu przeinaczasz sytuację. Ja napisałem, że chcąc kupić laptopa z kartą zintegrowaną pokroju 780M trzeba dać co najmniej 4000zł. Nieważne, czy to jest laptop konsumencki czy biznesowy - takie były (i w sumie nadal są) ceny za laptopy z tymi integrami. Przez ten czas nic się nie zmieniło, bo nadal chcąc kupić laptopa z Radeonem 780M i np. 8845HS trzeba wydać chore i nieadekwatne do tej wydajności pieniądze.
  • Odpowiedz
@z1x2c3: no pewnie, ale jak ja ci powiem, że nie 4k, a 2 z hakiem to ty mi zaraz powiesz, że to przekłamanie, a w ogole to za tyle widziałeś miesiąc temu laptopa z RTXem.

Laptopy biznesowe i gamingowe to zupełnie inne segmenty. Do gamingowych z oczywistych względów nie ładuje się integr, ale też z oczywistych względów jest to najtańszy segment.

Przez ten czas nic się nie zmieniło

Oczywiście, że się zmieniło
  • Odpowiedz
  • 0
@Quis Jeśli ci laptop przez 99% czasu leży na biurku, polecam tańsze "Mini-PC", które przyczepisz pod biurkiem, by ci nic nie hałasowało.
Wiele modeli trafia na Pepper, ludzie wrzucają, w przedziale 950-1400 zł, które mają Radeon 780M.
Niektóre z nich wejście OCulink, byś podpiął jakąkolwiek kartę graficzną zewnętrzną.
  • Odpowiedz
@Quis: Macbooki to nie to samo co iPhone, akurat do pracy i ślimaczenia po internecie to jest superior, wszystkie drobne rzeczy są przemyślane (nawet głupie skalowanie monitorów o różnym DPI działa po prostu dobrze).
  • Odpowiedz