Aktywne Wpisy

mhrok87 +1
Zapytam szczerze jestem 87 i mnie przeraża mój wynik - jak jest z wami ?
Ilu waszych kolegów nie żyje?
- 1 36.1% (56)
- 2-3 37.4% (58)
- 4-5 14.8% (23)
- Więcej (wyjaśnij) 11.6% (18)

aa-aa +31
I to co się dzieje teraz z tymi lekarzynami jest właśnie dowodem postępu cywilizacyjnego w kraju że obywatele mając świadomość swoich praw i tego jak powinno wyglądać nowoczesne państwo nie pozwalają po prostu na to żeby powstawały kasty czy nawet nie tyle powstawały co funkcjonowały dalej kasty które będą w sposób ordynarny okradały resztę społeczeństwa szantażując je w prymitywny sposób, jak w jakimś białoruskim kołchozie z batem nad głową
#lekarz100k
#lekarz100k

Trafiło mi się urządzenie zasilane (+12V, 0, -12V) dwoma pakietami 12V połączonymi szeregowo. Trochę leżało i akumulatorki tak wylały, że aż przewody poodpadały. Do tego okazało się, że tak połączone baterie są ładowane zasilaczem 12V. W środku były jeszcze dwie diody 1N4148. Wiem, że zadanie z poziomu przedszkola, ale pomusz ktoś.
Chyba, że błędnie założyłem i akumulatorki były połączone równolegle?
źródło: ujwico
Pobierz@kiedys_wrucom_lepsze_czasy:
Jak masz +/- 12V symetryczne to nie mogą być równolegle. Bardziej zastanawia mnie ładowarka - obstawiam, że to jednak albo 24V DC albo zwykły transformator 12V AC i dodatnia połówka sinusoidy przez jedną diodę ładuje jeden pakiet a ujemna przez drugą drugi. Często w prostych prostownikach celowo stosuje się ładowanie prądem tętniącym. Układ pic rel.
źródło: Bez tytułu
PobierzNo to dużo więcej nie pomogę, bo nie znam układu ale zasilacz na pewno nie jest od kompletu bo nie da rady naładować nim tych pakietów NiMH. Jakby mi zależało to bym wymienił całe zasilanie na dwie modelarskie baterie li-po 11,1 V z zabezpieczeniem przed rozładowaniem ładowane zewnętrzną ładowarką albo zmontował pakiet 6S na 18650 i gotowym module BMS z ładowarką.
źródło: how
PobierzBardzo sensowne spostrzeżenie i sprytne wykorzystanie przełącznika w gnieździe ale niestety przy 12 V DC nie ma opcji aby to mogło działać, przy przemiennym - jak najbardziej. Na pewno tam są aż dwa wielkie pakiety po 8-10 ogniw NiMH każdy a nie 2 x 4-5 co by dawało ~12V w sumie?
Poniżej zdjęcie jak to wygląda. Nie odpadły tylko diody, część przewodów odpadła przy wyjęciu, reszta dosłownie od dotknięcia. Nie spodziewałem się tak cienkich i lichych połączeń, powinienem był bardziej uważać.
źródło: batt
PobierzHa! No cóż, powodzenia! Tak, czy inaczej ciekawostka, że aż takich napięć tam potrzeba, że układ zaprojektowano aż na tyle ogniw. Przynajmniej to, jak polutowane są diody wskazuje na takie rozwiązanie jak wspomniałem wyżej, a zasilacz jest jednak pomylony. Przynajmniej łatwo będzie go przerobić wywalając z niego diody prostownicze skoro to klasyczna kostka z transformatorem.