Wpis z mikrobloga

HA-Z2M-Zigbee
We wszystkich, w których może być ciemno
Gdzie nie- piwnica / strych (rzadko używane) zwykły włącznik pewność działania

Toaleta gościnna- najwyżej moduł do puszkowy by goście się nie pogubili lub używali po ciemku ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Wszędzie wszystko, nie ważne czy oświetlenie główne czy akcentowe i ozdobne. Pod każdym pstryczkiem moduł dopuszkowy a same światła to miks zwykłych żarówek i smart i wszystko jest spięte w HA.
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Zależy czy potrzebuję, oświetlenie ma działać jako całość. Ogólnie główne oświetlenie dobrze jak jest ściemnialne. Wieczorem może wtedy działać nieco słabiej, w nocy całkiem jako półmrok żeby nie waliło po gałach gdy człowiek wstaje się odlać czy po wodę.
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Ja oświetlenie mam tylko w paru miejsach i chyba nie czuje potrzeby aktualnie mieć więcej
- na korytarzu - lampka nocna, proste włącz o zachodzie, wyłacz o wschodzie, o północy ściemnij do 40%
- główny pokoj - automatyzacje: jak odpalam/wyłączam pc, odpalam projektor, i na czujnik ruchu jak komputer jest off etc.
- sypialnia - lampka do wstawania jak jest ciemno za oknem, odpala się 15 min przed budzikiem,
  • Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: @dran2 Dzięki. Zastanawiam się jeszcze nad taką bardzo ogólną rzeczą. Oczka w kuchni, wiatrołapie, łazienkach sobie chyba odpuszczę a w pozostałych już będę myślał nad takimi z możliwością zmiany barwy czy ściemniania. Bo rozumiem że co do automatyki to jak jest miejsce to moduł opuszkowi mogę wstawić zawsze ale jeśli chodzi o barwę czy ściemnianie to już muszą być odpowiednie żarówki
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Wszędzie oprócz toalety/łazienki. Gdybym miał tam dodać no to tylko z radarem.
W przedpokoju, klatce schodowej itp głównie czujniki robią robotę, w kuchni głównie żeby wyłączyć jak nikogo nie ma dłużej, w salonie jadalni głównie sterowanie głosem i regulacja natężenia, czasem kolor/barwa, w sypialni sterowanie głosem, barwa, natężenie.
  • Odpowiedz