Wpis z mikrobloga

Ciekawi mnie jak to jest, za PiSu podobno każdy kradł a jakoś pieniądze były, a za KO nikt nie kradnie i mamy rekordowy deficyt i brak kasy na w sumie wszystko xD To idealnie pokazuje, jakimi fajtłapami są koalicjanci, dobrze że to ich ostatnia kadencja i PO mówimy papa w kolejnych wyborach. Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#polityka #bekazlewactwa #bekazpodludzi #polska #tusk #bekazko #bekazpisu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marakuja: No, ale chyba nie było sytuacji jak teraz, że była wielka dziura budżetowa 20 miliardów brakujących na NFZ i szpitale przekładający masowo rzeczy na 2026 rok?

PiS poupychał zadłużenie w funduszach i Banku Gospodarstwa Krajowego.

@M4rcinS: W sensie uważasz, że cały wzrost zadłużenia to ten ukryty dług PISu?
  • Odpowiedz
@Logika_wykopu: pierwsze zdanie w artykule z listopada 2023: Ministerstwo Zdrowia opublikowało "najnowsze" dane o zadłużeniu szpitali. Kwota zobowiązań sięga już prawie 19,5 mld zł. Dane dotyczą jednak nie tegorocznego zadłużenia, ale za czwarty kwartał 2022.

Kolejny artkul tym razem o zadluzeniu NFZ na koniec 2023:
https://pulsmedycyny.pl/kadry/menedzerowie-ochrony-zdrowia/ponad-16-mld-zl-straty-nfz-w-2023-r-jedna-z-przyczyn-ustawa-o-minimalnym-wynagrodzeniu/
Ostateczny wynik finansowy Narodowego Funduszu Zdrowia na koniec 2023 r. przyniósł 16 mld 362 mln 382 tys. zł straty, która został pokryta poprzez zmniejszenie Funduszu
  • Odpowiedz
@Marakuja: Aha czyli rozumiem, że za PISu nie było lepiej i jest tak samo beznadziejnie jak teraz przy rządach koalicji, która miała sytuację naprawić. Przyznaję się do błędu!

A gdzie tak napisałem?

@M4rcinS: No to o ci chodzi z tym zadłużeniem? No tak część była ukryta (ogólnie odkrywanie tego długu było debilne, ale to temat na inną dyskusję). Co nie zmienia faktu, że obecny rząd zwiększa dług publiczny.
  • Odpowiedz
@Logika_wykopu: roznica miedzy nami jest taka, ze to ty sklamales, ze za pisu byly pieniadze na szpitale i ich bronisz. Dla mnie koalicja pod tym wzgledem nie rozni sie od pisu i sa takimi samymi miernotami. Wiec ciesze sie, ze sie zgadzamy ze za pisu nie bylo lepiej i jest TAK SAMO beznadziejnie krzykaczu

Btw, ciekawe jakby pis bez zwiekszenia zadluzenia wybudowal cpk, ej i sie uzbroil ( ͡°
  • Odpowiedz