Wpis z mikrobloga

Kiedy byłem w podstawówce, to naprawdę myślałem, że ruchome piaski i Trójkąt Bermudzki będą stanowiły dla mnie poważne zagrożenie w dorosłym życiu.

Czasami myślę, że w sumie to bardzo głupi i naiwne byłem w tym wieku, ale zawsze wtedy przypomina mi się, że istnieją miliony dorosłych ludzi posiadających dom, rodzinę i pracę, którzy do tej pory myślą, że małżeństwo dwóch mężczyzn i opodatkowanie miliarderów stanowi dla nich większe zagrożenie niż wojna z Rosją czy katastrofy naturalne xDDDD

#antykapitalizm #ekonomia #gielda #inwestycje #finanse #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkatoli #bekazpisu #bekazkonfederacji #polityka
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tokko: problem z opodatkowaniem miliarderów jest taki, że zawsze okazuje się, że te wyższe podatki płacą ludzie zarabiający 10k miesięczine, a miliarderzy jakoś dalej znajdują furtkę, by nie płacić nic i jeszcze dostać dotacje
  • Odpowiedz
zawsze

@Almagest: podaj proszę chodź 1 przykład, gdzie podatek dla miliarderów (albo nawet dla milionerów), uderzył w najbiedniejszych

Bo jak rozumiem twój ton, to nie ma co opodatkowywać najbogatszych bo nie tylko nie zapłacą, a zapłacą jeszcze najbiedniejsi.
  • Odpowiedz
  • 16
problem z opodatkowaniem miliarderów jest taki, że zawsze okazuje się, że te wyższe podatki płacą ludzie zarabiający 10k miesięczine

@Almagest: To skoro to nie oni je płacą, to czemu tak im one przeszkadzają, że aż sam ambasador takiego USA huczy, by nie opodatkowywać ich koncernów?
  • Odpowiedz
  • 16
Kto może myśleć ze opodatkowanie miliarderów stanowi dla nich zagrożenie?

@zaq22: Jeśli chcesz się dowiedzieć, to napisz to na głównej xD Zlecą się jak gołębie do chleba xD
  • Odpowiedz
gdzie podatek dla miliarderów (albo nawet dla milionerów), uderzył w najbiedniejszych

@kuite22: typ napisał dosłownie, że podatek zapłaci klasa średnia (10k na miesiąc) a ty mu wyjeżdżasz z najbiedniejszymi xd
10k na miesiąc to najbiedniejsi?

swoją drogą są jakieś dane na temat tego jaki wpływ ma podatek na miliarderów? nie wiem czy mam go bronić czy dissować, skoro nie wiem jak to się dotąd kończyło ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
swoją drogą są jakieś dane na temat tego jaki wpływ ma podatek na miliarderów? nie wiem czy mam go bronić czy dissować, skoro nie wiem jak to się dotąd kończyło ¯\(ツ)/¯

@kubako: Wpływ jest prosty - nie ma miliarderów a zwykłym ludziom dobrze się żyje. Dowodem są Stany Zjednoczone od 1945 do lat ’60 gdy podatek w ostatnim progu wynosił 91%. Dzięki temu m.in. ceny domów były niskie bo bogacze
  • Odpowiedz
@kubako: jasne, tu już wchodzimy w detale, kto jest biedny, no ale dobra - to poprosze przykład gdzie opodatkowanie NAJBOGATSZYCH uderzyło w tych po 10k (czyli najbiedniejszych no ale nazywaj to jak chcesz). Przestańcie bronić bogatych. Jestem po waszej stronie biedaki xD
  • Odpowiedz
poprosze przykład gdzie opodatkowanie NAJBOGATSZYCH uderzyło w tych po 10k

@kuite22: łatwo znaleźć z naszego podwórka rozmaite podatki i podwyżki, które były wprowadzane pod hasłami opodatkowania najbogatszych, a dotknęły średniaków, głównie przedsiębiorców - wszelkie nowe łady, podwyżki zusu, ograniczenia w rozliczeniach samochodów, różne podatki bankowe i inne opłaty reprograficzne co to miały nie być przerzucane na konsumentów itp itd.

Niech sobie opodatkowują miliarderów do woli, ale problem jest tylko taki,
  • Odpowiedz
@Tokko: dzieciaki lubią tego typu rzeczy bo mają ograniczoną wiedzę o świecie + ciekawość z czasem człowiek zaczyna rozumieć jak działa świat i zajmuje się innymi rzeczami dorośleją i dojrzewają
inni dalej siedzą w piwnicy i boją się 5G, zakeczupowania, Lidla i praktycznie wszystkiego a starych ludzi ciężko przekonać do zmiany zdania oni chcą jednocześnie bać się dwóch chłopów i dzika a jednocześnie socjalu. 40+latki to młodsza ich wersja jeszcze
  • Odpowiedz
  • 1
@kubako: tak tak xD opłaty reprograficzne i podwyżki ZUS to podatki mające uderzać w najbogatszych XD to że ty wierzysz w każdą bajkę którą rządzący aktualnie krajem wymyślą jeszcze nie znaczy że inni w nie wierzą
  • Odpowiedz
@Tokko właśnie nie wierzę, że podatki oglaszane jako bat na najbogatszych, nie uderzą w cała resztę, szczególnie średniaków ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 2
@kubako: to może zamiast oczekiwać by wgl. nie opodatkować najbogatszych zacząłbyś oczekiwać tego by faktycznie ich opodatkować?

Bo twoja aktualna pozycja to tak jakby twierdzić że nie ma sensu karać piratów drogowych bo jak widać i tak coś źle działa skoro co chwila jakiś świr z odebranym prawojazdy zabija ludzi na drodze więc po co wprowadzać jakieś ograniczenia ?
  • Odpowiedz