Wpis z mikrobloga

@Coopshtyl: źle prowadzona terapia może zaszkodzić. Przykład: wychowanie jakiemu zostałeś poddany było formą psychoterapii, która ci zaszkodziła, skoro teraz szukasz sposobu żeby to odkręcić.
Czyli ogólna odpowiedź jest taka, że może pomóc, ale w jednostkowych przypadkach może być beznadziejnie
  • Odpowiedz
  • 1
jakie obszary zycia ulegly pogorszeniu?

@fredikamionkagminaburzenin: Doslownie wszystkie najwazniejsze, bo wg terapeuty trzeba bylo zmian, realizowania ambitnych wyobrazen, a wszystko co mnie hamowalo to tylko lęki i brak wiary w siebie. Skonczylo sie tym, ze stracilem to co mialem i z-------m ze 4 kroki w tyl xd
  • Odpowiedz
@Coopshtyl
Ogólnie to miałem problem z emocjami, z ich wyrażaniem, zauważaniem...blokada emocjonalna wynikająca z tego co wcześniej przeżyłem.
Na terapię poszedłem bo zdiagnozowalem u siebie ddd. Nie robiłem jakichś testów, po prostu objawy pasowały do mnie.

Terapia trwała około 1,5 roku. W tym czasie wiele rzeczy wychodziło, które adresowaliśmy razem z terapeutą. Niektóre mnie zaskoczyły.
Z efektów terapii jestem bardzo zadowolony. Trafiłem na świetnego terapeutę, z którym bardzo dobrze się rozumiałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@eldoradek: Rozumiem

No tak, do rozmow o emocjach to faktycznie sie nada, tez tak mialem chociaz mi wystarczyło szczere rozmawianie z kumplami, terapeutów zostawiłem na te ciezsze klimaty. Dzięki
  • Odpowiedz
@Coopshtyl: Nie. W sumie kilkanaście lat, ok 10 psychoterapeutów (dokładnie to nawet nie pamiętam) Korzyści żadnych. Szkód też nie. Chyba że liczyć ponoszone koszty, pewnie by się uzbierała spora kwota i np. mógłbym sobie zafundować jakieś ekstra wakacje. Pewnie to by miało bardziej terapeutyczny efekt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę wygadania się albo przedyskutowania jakichś tematów to może będzie to przydatne. W
  • Odpowiedz
@Coopshtyl: Nie. Ziomek co był na dwóch grupowych trzy miesięcznych wrócił jako wrak człowieka i chciał iść na trzecią.
Ale znam dwóch co im pomogła personalna. Więc wychodzi na zero z lekkim minusem
  • Odpowiedz