Wpis z mikrobloga

Nic mnie tak nie w-----a od lat, jak dekodery. Jak kiedyś mieliśmy w domu cyfrę+, to co jakieś parę miesięcy rodzice musieli go wymieniać. Zastanawiałam się, czy one specjalnie nie są tak s---------e. Teraz od jakichś 3 lat już chyba mam trzecie ustrojstwo aby odbierać TV naziemną i chyba będzie trzeba wziąć czwarty.
#nieelektronika #elektronika #zalesie

tesknilam_ - Nic mnie tak nie w-----a od lat, jak dekodery. Jak kiedyś mieliśmy w dom...

źródło: IMG_1135

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tesknilam_: hmmmm.... może spróbuj dla odmiany kupić dekoder innej marki, niż Esperanza, Manta i tym podobne?
Nie polecę żadnej marki, bo nie znam tematu (jadę na dekoderze wbudowanym w TV), ale coś co ma na obudowie napis "Esperanza" po prostu nie może być ani dobre ani trwałe.
  • Odpowiedz
@tesknilam_: z manty mialem to rowno po roku siadal 1 kondensator bo zrobiony z gowna. Wymiana na porzadny, za kilkadziesiat groszy i urzadzenie jest niezniszczalne xD ogolnie to czesto one siadaja przez ektremalne oszczednosci producentow. Kup firmowy to bedzie dzialal.
  • Odpowiedz
  • 2
@tesknilam_: Niektórzy operatorzy oferują zamiast dekodera moduł CI. Minus taki, że tracisz bajery w stylu nagrywania, przewijania itp. (chyba, że TV ma takie opcje wbudowane). Plus taki, że działa to sprawniej od dekoderów, nie zawiesza się i nie wyświetla tych wszystkich reklam i komunikatów od operatora.
Rosh - @tesknilam_: Niektórzy operatorzy oferują zamiast dekodera moduł CI. Minus tak...

źródło: a9952+

Pobierz
  • Odpowiedz
kanały przełączały się w ułamku sekundy

@kamilspl: Myślałem o zmianie dekodera od C+. Znalazłem test na YT i jak zobaczyłem ile mu schodzi z przełączeniem kanału to zwątpiłem w zasadność wymiany (_ )
  • Odpowiedz
@moj_wykopowy_login: to nie to, sygnał był przesyłany analogowo, przełączałeś i odbiornik od razu dekodował obraz od najbliższego początku klatki, średnio ~20ms.
W telewizji cyfrowej obraz jest kompresowany, trzeba poczekać na pełną paczkę danych (GOP) + dla stabilności tv buforuje nieco danych. No i jak to się posumuje to mamy długi czas przełączania.
  • Odpowiedz