Wpis z mikrobloga

Czasem mam ochotę obejrzeć sobie #got jeszcze raz, ale jak sobie przypomnę jak to się skończyło, to mi się od razu odechciewa. Chyba do końca życia będę odczuwał ból, po tym durnym, niesatysfakcjonującym zakończeniu.

#seriale
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 28
@Mega_Smieszek: nie no daj spokój, w jednym odcinku całe 6 sezonów budowania napięcia i wątek nocnego króla rojeb#$&, nie da się zrobić rewatcha żeby nie myśleć że zaraz się to tak chu$&#o skończy
  • Odpowiedz
@Qrka Mimo wszystko to się dalej dobrze ogląda do pewnego momentu. Mam dużo złego do powiedzenia jeśli chodzi o koniec, ale nie potrafię źle powiedzieć o tym serialu jako całość. Śmierć Neda, Krwawe Wesele, cały wątek Tyriona i Jona. Przemiana Jaimiego. Coś pięknego.
  • Odpowiedz
@Project_Im_Not_Going_In: no jak dla mnie już zaczęło się psuć po 4 sezonie. Chociaż 5 miał sporo fajnych momentów, ale już czułem, że coś jest nie tak. 6 był IMO średni, 7 bardzo zły, a 8 to jest kompletna abominacja i zgadza się, ja pewno też nie będę robił rewatchu.
Jest sporo serialów, które trzymają poziom do końca, jak Sopranos, The Wire, Breaking Bad, Babylon 5, Battlestar Galactica... są też takie,
  • Odpowiedz
@Project_Im_Not_Going_In: tu też się nie zgodzę, jeszcze patrząc przez pryzmat książek, to Daenerys i Sansa miały najgorsze zmiany i najgorszy rozwój postaci.

W przypadku Daenerys z postaci, której celem w książkach jest zapewnienie wolności niewolnikom i poprawy warunków ludzi na świecie zostałą zredukowana do "throne is mine, i will burn everyone who dont accept that".

Sansa z kolei jest nam przedstawiana w 6/7/8 sezonach jako geniusz polityczny przez inne postacie,
  • Odpowiedz
@Asd15: No największą winę za psucie się serialu po 4 sezonie jest brak materiału źródłowego mimo, że dużo zmieniali i tak, co jest wymogiem ekranizacji przez ogromną ilość wątków i postaci w książce, to jednak mieli stałą bazę na której mogli się opierać, później to już im nie wychodziło. Połączyli postać jona snowa z aegonem targaryenem(blackfyre), znikąd stworzyli głupi konflikt jona z daenerys i do tego ucięli jonowi j---a, który
  • Odpowiedz
@nlackbigger99: ale na 5 sezon jeszcze mieli materiał z książek (podróż tyriona do Daenerys, cały wątek północy, podróże Brienne i Sama, wątek Sansy i doliny, arya w braavos, wątek gryfów, czy cercei w stolicy z konfliktem z tyrellami i wroblem oraz całe dorne) wszystko to postanowili zepsuć zmieniając istotnie to co było w książkach. Czytając ostatnie książki ma się wrażenie, że jest to inny świat jak 5 sezon.
  • Odpowiedz
@Project_Im_Not_Going_In:
Jestem w ogóle zdziwiony, że do tej pory tego nie usunęli ze swojej biblioteki po zakończeniu, albo skasowali w trakcie, jak Pingwina, co mają w zwyczaju xD. Tak zrobili np z Westworld, czy Sonic Highways tylko po to żeby nie płacić tantiem twórcom.
  • Odpowiedz