Wpis z mikrobloga

#samochody
Czy naprawdę wszystkie nowe auta mają problem z akumulatorem 12V? W szczególności #hybryda . Nie można na dłużej zostawić bo rozładuje do zera, a zimą ten problem się pogłębia. Podobno auto w stanie spoczynku potrafi cały czas pobierać ~50mA (tak przynajmniej podawali na forach), co daje około ~40 dni a rozładowanie akumulatora 50Ah. Tragedia, kiedyś auta nie miały takich problemów :(
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilspl: tak a o co chodzi? Masz hybrydę to hybryduj, nie ma być rozsądnie, ma być tak jak sobie producent wyliczył. Mam nowego Forda, kupiony w 2014, model 2015, po 67k kilometrów zdechł akumulator. W aucie które nie używało start stop, bo wszystko w trasie xD xD w mieście może 5 procent jazdy xd
  • Odpowiedz
  • 0
@teperkov: przesrane ( ͡° ʖ̯ ͡°) mam wrażenie że już sam bym to lepiej zoptymalizował.
@xyz_xyz przez pracę zimą nie mam czasu jeździć. Ale latem nabiliśmy z żoną 15k km, nigdy byśmy nie pomyśleli że tyle będziemy jeździć. Ale mało pali to się jedzie.
  • Odpowiedz
@kamilspl Niestety tak jest. Mam nowego Tucsona hybrydę z 2024 roku i nawet ma specjalny przycisk "12V reset" w razie jak się rozładuje aku. Producent normalnie przewiduje, że to się wydarzy prędzej czy później.
  • Odpowiedz