Chciałbym dziś skonfrontować moje doświadczenia z IPTV (konkretnie z usługą TREX w aplikacji TIVIMATE). Słabości: 1.klatkowanie na niektórych kanałach (nie za często np.na kanałach sportowych,filmowych). Dźwięk transmitowany bez problemów, ale czasem po minucie oglądania danego kanału, następuje klatkowanie, czyli krótkotrwałe zawieszenie obrazu. Zwykle pomaga wyszukanie głosowe tego samego kanału w innym folderze. Np. Polsat Sport 2 , dostępny w folderach: POLAND VIP, PL SPORTOWE, WORLD SPORTS czy np. Canal+ Sport 3 dostępny w folderze POLAND VIP, PL SPORTOWE, CANAL + SPORT ONLINE, WORLD SPORTS 2. dźwięk przesunięty w stosunku do transmisji obrazu. Dzieje się tak np. na kanale Eleven Sports 4K . Jest to jedyny kanał w którym zauważyłem ten problem.Wystarczy oczywiście przełączyć na kanał Eleven Sports FHD i tam nie ma tego problemu. 3. w trakcie transmisji zauważyłem na niektórych kanałach powracanie do transmisji sprzed kilku-kilkunast sekund, następnie powrót do bieżącej transmisji , po czym ponowne przeskakiwanie do tego co już było odtworzone. Rzadko to się zdarza, czasem zarówno w POLAND VIP jak i PL SPORTOWE. Zwykle pomaga wyszukanie tego samego kanału TV w innym folderze.Wtedy zwykle problem znika. Zalety: 1. ogrom kanałów TV i filmów VOD. Praktycznie wszystko co reklamują jako hity z Netflixa, HBO Max, SkyShowtime, jest dostępne w bibliotece VOD w TREXie. 2.możliwość wgrania własnego EPG do dowolnego polskiego kanału TV z http://epg.ovh (przynajmniej tak jest w aplikacji Tivimate, jak ktoś zna inną taką aplikację z podobną funkcjonalnością to niech się tu podzieli) 3. możliwość nagrywania programu z TV na dysk Android Boxa. 4. dźwięk 5.1 na nowych filmach i transmisjach sportowych na niektórych kanałach . 5. jakość obrazu 4K i FHD , kanały relaksacyjne. 6. Canal+(kanały sportowe) w wersji zarówno SD jak i FHD w różnych folderach;) 7.możliwość cofania w trakcie transmisji TV (można obejrzeć program od początku nawet gdy włączyło się go w trakcie). Ale jak zauważyłem, nie jest to dostępne wszedzie na każdym kanale TV w ramach aplikacji Tivimate w usłudze TREX IPTV.
Jak widać, zalety przykrywają wady.
P.S. nie mam więc skupułów aby korzystać z IPTV za 10zł miesięcznie;)) Nie ma co płacić złodziejom zarabiającym na reklamach TV:) W XXI wieku płaci się za internet a nie za TV. Tak to już jest w kapitaliźmie że zarabia się na niewiedzy klienta a nie na usłudze;)) Moje motto: IPTV jest dla mądrych i bogatych, a abonament TV, kablówki i płatne platformy TV dla ubogich i leniwych:)))
@marlod w sumie jest coś podobnego ale z mniejszą ilością zacięć, cofnięć itp.? trex dla mnie spoko, bo jest wszystko PL + niektóre kanały zagraniczne jak np. F1 TV w całkiem niezłej jakości, na tv.team tego mi brakowało.
@Najwiekszy_Paljak: nie używałem innych zestawów IPTV poza TREXem. Krótko sprawdzałem STRONG 4K ale tam nie ma bogatej biblioteki VOD po polsku. Na Tivimate Trex chodzi wyśmienicie. Innej telewizji, w tym kablowej już nie chcę oglądać, odpiąłem dekoder i czekam na termin końca umowy żeby rozwiązać umowę o TV kablowa. Powyższe opisane przeze mnie problemy są sporadyczne, a zawsze pomaga przełączenie na ten sam kanał TV w innym folderze.
@marlod: Moim zdaniem Trex to tylko do VOD'a jeśli już, do TV raczej bym się nie nastawiał. Generalnie są lepsze serwisy niż Trex do TV + VOD, ale są też i droższe. Jak za 10 zł to nie ma co narzekać.
@Najwiekszy_Paljak: Niby spoko, ale ja jak testowałem przez dłuższy czas to połowy filmów nie było, może to jest spoko jak oglądasz nowości, ale starsze filmy lipa.
Dla mnie z tych Chińczyków nie ma ideałów, ale osobiście mi najbardziej siedzi Crystal i strong, Crystal ze względu na wiele kanałów sportowych, strong u mnie bardzo stabilny ale jakość nieco gorsza np na Polsat sport premium, a Trex jak piszecie za to ma spoko vod, chociaż zdażyło mi się też znaleźć coś na dino czego na wyżej wymienionych nie było, nie ma ideału jeżeli chodzi o te tanie Iptv, zresztą z
@marlod: być może, chodzi mi bardziej że ma najwięcej sportu stacje typu emocjetv, sportowo tv czy inne jak kanały 1/2 ligi polskiej w piłkę nożną. A co Crystal brakuje czego nie zauważyłem ?
Czy inni mają tak rozpisane biblioteki kanałów, filmów i seriali ? Obecnie w TREX jest ponad 49.000 kanałow TV (liczą chyba każdy osobno , w jakości obrazu SD,HD, FHD,4K) , a jeśli tak to kanałów TV jest około połowę mniej. I dodatkowo ponad 183.000 filmów i seriali w VOD (w wielu wersjach językowych)
@marlod: Ale akurat na te ich dopiski 4K/fhd to nie patrz bo to często tylko dopisek na listach. Crystal nie sprawdzisz w inny sposób jak kupując na miecha i samemu się przekonując. Trexa można prosto sprawdzić tak samo stronga bo one latają codziennie za darmo na grupach, Crystal i dino mało skanują dlatego lepiej sobie kupić za 10 złotych na miesiąc i przetestować. Ja żadnej z tych list nie bronię
@tomek0304: Rzeczywiście, FHD i HD w nazwach kanałów TV nic nie znaczą. Często jest jakość obrazu FHD a nie HD jak jest w nazwie kanału. Kanały SD to głownie kanały w folderze PL MUZYCZNE , wPolsce24, dodatkowo Canal+ Sportowe w folderze PL CANAL+ONLINE
Chciałbym dziś skonfrontować moje doświadczenia z IPTV (konkretnie z usługą TREX w aplikacji TIVIMATE).
Słabości:
1.klatkowanie na niektórych kanałach (nie za często np.na kanałach sportowych,filmowych). Dźwięk transmitowany bez problemów, ale czasem po minucie oglądania danego kanału, następuje klatkowanie, czyli krótkotrwałe zawieszenie obrazu. Zwykle pomaga wyszukanie głosowe tego samego kanału w innym folderze. Np. Polsat Sport 2 , dostępny w folderach: POLAND VIP, PL SPORTOWE, WORLD SPORTS czy np. Canal+ Sport 3 dostępny w folderze POLAND VIP, PL SPORTOWE, CANAL + SPORT ONLINE, WORLD SPORTS
2. dźwięk przesunięty w stosunku do transmisji obrazu. Dzieje się tak np. na kanale Eleven Sports 4K . Jest to jedyny kanał w którym zauważyłem ten problem.Wystarczy oczywiście przełączyć na kanał Eleven Sports FHD i tam nie ma tego problemu.
3. w trakcie transmisji zauważyłem na niektórych kanałach powracanie do transmisji sprzed kilku-kilkunast sekund, następnie powrót do bieżącej transmisji , po czym ponowne przeskakiwanie do tego co już było odtworzone. Rzadko to się zdarza, czasem zarówno w POLAND VIP jak i PL SPORTOWE. Zwykle pomaga wyszukanie tego samego kanału TV w innym folderze.Wtedy zwykle problem znika.
Zalety:
1. ogrom kanałów TV i filmów VOD. Praktycznie wszystko co reklamują jako hity z Netflixa, HBO Max, SkyShowtime, jest dostępne w bibliotece VOD w TREXie.
2.możliwość wgrania własnego EPG do dowolnego polskiego kanału TV z http://epg.ovh (przynajmniej tak jest w aplikacji Tivimate, jak ktoś zna inną taką aplikację z podobną funkcjonalnością to niech się tu podzieli)
3. możliwość nagrywania programu z TV na dysk Android Boxa.
4. dźwięk 5.1 na nowych filmach i transmisjach sportowych na niektórych kanałach .
5. jakość obrazu 4K i FHD , kanały relaksacyjne.
6. Canal+(kanały sportowe) w wersji zarówno SD jak i FHD w różnych folderach;)
7.możliwość cofania w trakcie transmisji TV (można obejrzeć program od początku nawet gdy włączyło się go w trakcie). Ale jak zauważyłem, nie jest to dostępne wszedzie na każdym kanale TV w ramach aplikacji Tivimate w usłudze TREX IPTV.
Jak widać, zalety przykrywają wady.
P.S. nie mam więc skupułów aby korzystać z IPTV za 10zł miesięcznie;)) Nie ma co płacić złodziejom zarabiającym na reklamach TV:) W XXI wieku płaci się za internet a nie za TV.
Tak to już jest w kapitaliźmie że zarabia się na niewiedzy klienta a nie na usłudze;))
Moje motto: IPTV jest dla mądrych i bogatych, a abonament TV, kablówki i płatne platformy TV dla ubogich i leniwych:)))
źródło: temp_file1766951866800070574
Pobierzhttps://trexiptv.tv/en/movies/337/-PL--OSTATNIO-DODANE
Czy inni mają tak rozpisane biblioteki kanałów, filmów i seriali ?
Obecnie w TREX jest ponad 49.000 kanałow TV (liczą chyba każdy osobno , w jakości obrazu SD,HD, FHD,4K) , a jeśli tak to kanałów TV jest około połowę mniej. I dodatkowo ponad 183.000 filmów i seriali w VOD (w wielu wersjach językowych)
Trexa można prosto sprawdzić tak samo stronga bo one latają codziennie za darmo na grupach, Crystal i dino mało skanują dlatego lepiej sobie kupić za 10 złotych na miesiąc i przetestować. Ja żadnej z tych list nie bronię