Wpis z mikrobloga

#dom #naprawy #hydraulika kurde bele mirki bo ja już nie ogarniam.
W domu mamy centralne ogrzewanie na węgiel (nie wbiliśmy się z czasem na wymianę na pellet mniejsza) na dole wszystkie grzejniki elegancko bujają i jest cieplutko i fajnie na górze za to lipa totalna. Non stop któryś grzejnik robi się zimny i trzeba odpowietrzac. Dziś już 4 razy jakiś stanął i jest zimno jak cholera. K-----y powoli dostaje bo w sumie to każdy jeden u góry jest ciepły ale na dole grzejnika już jest albo letni albo zwyczajnie zimny. Jakieś sugestie co można zdziałać ?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mopsik8787: mam przelewowy na strychu. Po dodaniu wody w sumie z pół dnia/ dzień jest spokój. Zasugerowanym planem zamknąłem zawory na dolnych grzejnikach i poszło góra. Odpowietrzylem i czekam na rezultaty. Ale tak patrzę że nadal od dołu grzejnika jest letni
  • Odpowiedz
@NathirMajster: jeśli będzie teraz pracować to problem jest w przepływach(pompa, filtry) jak za chwilę będzie znowu zimno i będziesz słyszał że woda się przelewa przez grzejniki znaczy że gdzieś ci ucieka z instalacji wtedy zapraszam do kontaktu w sprawie zlokalizowania źródła wycieku.
  • Odpowiedz
@NathirMajster: odpowietrza się na wyłączonej pompie obiegowej. Odpowietrzasz grzejniki do momentu aż zacznie lecieć sama woda bez powietrza. Wody dopuszczasz do momentu, aż zacznie przelewać się rurą przelewowa.
Oczywiście nie dopuszczasz jej jak dopust wody blisko pieca i piec jest rozgrzany. Wtedy bezpieczniej poczekać aż temperatura CO spadnie, zwłaszcza jak piec żeliwny, ale i stalowy może jebnac, jak mu zapodasz szybko zimną wodę.
Generalnie możesz zrobić coś takiego (jak masz
  • Odpowiedz
  • 0
@janznetu: @Serv_HVAC zlokalizowanej prawdopodobna przyczyne razem z SI która mnie instruowała. Prawdopodobnie naczynie wyrównawcze do wymiany i gdzieś jest wyciek bo mam poniżej 1 bara (prawie 0) mimo dolania wody rano przed rozpaleniem w piecu
  • Odpowiedz