Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki,

Kupiłem mieszkanie, 2 pokoje, kredo na 20 lat (blok z lat 80). Akustycznie to jakaś porażka. Słyszę sąsiadów dosłownie tak, jakby siedzieli obok mnie. Głównie tych z dołu.

Co się dzieje?

- Przez kratkę wentylacyjną słyszę każde słowo. Mogę normalnie prowadzić rozmowę z sąsiadem przez szyb wentylacyjny. Póki co nie wie o moim problemie. Panowie urządzają sobie posiadówki grając w fife. Słyszę dosłownie wszystko, każde zdanie.

- Przez pion centralnego ogrzewania słyszę kaszel, kichnięcie, rozmowy, wszystko. Jak nie śpię w zatyczkach to kaszel sąsiada z dołu mnie budzi. Prowadzi raczej nocny tryb życia i jak nie stosowałem nigdy zatyczek to teraz codziennie, inaczej nie da się spać.

Przed zakupem mieszkania, mieszkałem całe dzieciństwo z rodzicami w bloku, potem wynajmowałem dużo pokoi, mieszkań w blokach z wielkiej płyty, wieżowcach.. Nigdy nie spotkałem się z takim hałasem jak tutaj. Zobowiązanie spore, bo zakredytowałem się na lata, a niestety nie patrzałem kategoriami takiego hałasu...

Co zrobiłem do tej pory?

Napisałem do spółdzielni o kontrolę wentylacji i CO - zero odpowiedzi, póki co rozmawiałem z gościem od spraw technicznych w spółdzielni i stwierdził, że mój problem jest nadwyraz wyjątkowy...

Sprawdziłem ściany i sufit. Mam wrażenie, że możemy dosłownie rozmawiać z sąsiadem czy to przez rure CO w mojej sypialni, czy przez kratki wentylacyjne... Przy rurach CO widać jakiś tam luz, jakby nie było zaizolowane w żaden sposób.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Coś tam się juz dowiadywałem, niestety póki co brak konkretów. Jak zmusić spółdzielnie żeby zajęła się tematem? Bardzo proszę o jakieś rady. Moja frustracja rośnie z dnia na dzień...

Wrzucam Wam film do oceny.

https://drive.google.com/file/d/1J9KRoRhoOcd3M2H5UgSekYYgNak-nTvd/view?usp=sharing

#pytaniedoeksperta #pytanie #mieszkanie #spoldzielnia #budownictwo #akustyka #gorzkiezale
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roweron: Czesto w miejscu pionow ludzie robią zabudowy GK = pudla rezonansowe się wtedy robią. Może u ciebie, może u sąsiada.

Do wentylacji można kupić tłumik. Lub kratkę z tłumikiem lub klapką zwrotną.

Jeśli rury luźne to uszczelnij wokół.

Z czego masz podłogę?
  • Odpowiedz
  • 0
@zeMadafaka: Dzięki wielkie za odpowiedź! 🙏
Na podłodze mam panele.
Tylko zastanawiam się, czy nie lepiej najpierw wykluczyć jakieś błędy w instalacji przez spółdzielnię? To mieszkanie spółdzielcze, więc sam chyba nie powinienem nic ruszać przy pionach ani wentylacji.
  • Odpowiedz
@roweron: o podłogę zapytałem na marginesie bo często słyszy się też sąsiadów z dołu przez podłogę. Np. panele dotykają ścian(podloga powinna być pływająca) lub nie ma izolacji pod nimi lub posadzką.
  • Odpowiedz
  • 0
@roweron na szczęście to na wynajmie. Ale generalnie to tak, zatyczki i jakoś to przeżyć. Zamówiłem właśnie jakieś takie lepsze zatyczki do snu i zobaczę jak się będą spisywały. Bo takie zwykłe z apteki to niewygodne I w dodatku niskie dźwięki się przedostają.
  • Odpowiedz