Zaczyna się, komputer staje się stary, musiałem oszukiwać youtuba na kodeki
ogólnie co raz cześciej pchają kodek AV1, jeżeli masz cpu/gpu starsze niż 5 lat, to nie wspiera go i procek musi liczyć ręcznie. Wtedy podczas oglądania filmu zużycie skacze do dużych wartości procesora, laptop/komputer może się grzać bez sensu i huczeć bo wentylatory muszą napierniczać, jak ktoś korzysta z baterii to już w ogóle klapa bo szybko będzie drenować
Youtube obsługuje 3 kodeki avc1 (h.264) stare lekkie VP9 format od google bardzo popularny AV1, ten nowy.
jak klikniemy prawym na filmie i wyświetlimy statystyki dla nerdów wyświetla się w jakim kodeku jest odtwarzany film. Niektóre filmy u mnie przynajmniej szły normalnie VP9, niektóre AV1. i tak np jakiś film nawet w 720p na AV1, to procesor mało się nie zesrał i wentylator musiał lecieć na maksa, podczas gdy następny film w 4K w VP9 to symboliczne okolice 10% i cichy wentylator.
żeby to naprawić potrzeba po prostu wtyczkę enhanced-h264ify bardzo lekka i prosta, jak widać na załączonym obrazku, u mnie firefox.
Musimy zablokować kodek AV1, oraz avc1 ten klasyczny, gdyby zablokujemy same av1 youtube bedzie pchał wszystko w avc1 które nie obsługuje dużych rozdzielczości, więc trzeba i jego wywalić aby nie stracić 4K. W takim ustawieniu wszystkie filmy będą szły przez VP9 gdzie zużycie procesora/gpu będzie normalne.
@r5678: zrobilem, zobaczymy jak bedzie, mi ogolnie wywala FFoxa bo mam 2gb ramu i wydanie esr, youtube ogólnie ciężko działa, wyłączyłem jeszcze loudness normalization
ogólnie co raz cześciej pchają kodek AV1, jeżeli masz cpu/gpu starsze niż 5 lat, to nie wspiera go i procek musi liczyć ręcznie. Wtedy podczas oglądania filmu zużycie skacze do dużych wartości procesora, laptop/komputer może się grzać bez sensu i huczeć bo wentylatory muszą napierniczać, jak ktoś korzysta z baterii to już w ogóle klapa bo szybko będzie drenować
Youtube obsługuje 3 kodeki
avc1 (h.264) stare lekkie
VP9 format od google bardzo popularny
AV1, ten nowy.
jak klikniemy prawym na filmie i wyświetlimy statystyki dla nerdów wyświetla się w jakim kodeku jest odtwarzany film.
Niektóre filmy u mnie przynajmniej szły normalnie VP9, niektóre AV1.
i tak np jakiś film nawet w 720p na AV1, to procesor mało się nie zesrał i wentylator musiał lecieć na maksa, podczas gdy następny film w 4K w VP9 to symboliczne okolice 10% i cichy wentylator.
żeby to naprawić potrzeba po prostu wtyczkę
enhanced-h264ify
bardzo lekka i prosta, jak widać na załączonym obrazku, u mnie firefox.
Musimy zablokować kodek AV1, oraz avc1 ten klasyczny, gdyby zablokujemy same av1 youtube bedzie pchał wszystko w avc1 które nie obsługuje dużych rozdzielczości, więc trzeba i jego wywalić aby nie stracić 4K. W takim ustawieniu wszystkie filmy będą szły przez VP9 gdzie zużycie procesora/gpu będzie normalne.
#komputery #youtube
źródło: tteherh
Pobierz@r5678: zrobilem, zobaczymy jak bedzie, mi ogolnie wywala FFoxa bo mam 2gb ramu i wydanie esr, youtube ogólnie ciężko działa, wyłączyłem jeszcze loudness normalization