Wpis z mikrobloga

@mkorsov: obiektywizm bez wszystkich informacji z danymi z d--y, to chyba jest błędny osąd! Pamiętam jak łazili po wsi i nakręcali 10kwP za 112kPLN n------e ulotek w skrzynce, dzwonienie do chaty po 17:00 wracasz z roboty stoisz w kuchni nakładasz sobie obiadek a tu jakiś dzban chce ci teraz fotowoltaKikke wcisnąć... ( ͡° ͡°) przez tą ich natrętną reklamę i handel obnośny - miałem naturalny odruch
  • Odpowiedz
@mat0707: myślę że nie wyczerpaliśmy jeszcze gęstości warstwowej bo bifacjale to za mało! Myślę że dochodzimy już do maksymalnej wydolności z plastra krzemu więc jedyne co można jeszcze usprawnić to stack i wytrzymałość w kwestii opłacalności produkcji. Jeśli chodzi o ogniwa LFP4 cena poleci jeszcze bardziej! Pytanie czy za 5 do 8 lat fuzja nie zatrzyma złotego wieku fotowoltaicznych Chin a banki energii używać będziemy tylko dla offGridu ! Od
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@mosqua @mat0707 rewolucja będzie bankowo ze strony magazynowania energii ze względu na coraz niższy koszt baterii to dzieje się na naszych oczach tu i teraz i nie wynika z jakiejś nowej technologi tylko optymalizacji istniejących procesów produkcyjnych i skalowania wszystkiego
  • Odpowiedz
@mat0707: zrobili na gotowo, profesjonalnie, podpięli ładowareczkę, zrobili serwis klimy, obejścia ESP na wypadek pchania 16A do EV z sieci zimą aby nie mieszać w ESP ogólnie bardzo zadowolony bo zwrócili mi z podatku jakieś 11k+ i 28k z dotacji a i jeszcze dekarze w tym wzięli jakieś 13k za dodatkową najdroższą 8mm papę i nowe opierzenia tak więc tego - i to w sumie wyszło na tamten czas bardzo
mosqua - @mat0707: zrobili na gotowo, profesjonalnie, podpięli ładowareczkę, zrobili ...

źródło: IMG_2150

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ogau: średnio rocznie w 1 mc wychodziło 980KW z ładowaniem auta, w ostatnim cyklu rozliczeniowym przed panelami zima dostałem rachunek 2300+ za 2 mc / wszystko na prąc kuchnia,łazienka,ogrzanie,samochody,homelab... wiec swoje wcząchnie... ale teraz średniorocznie dopłacam max tylko 4k do wszystkiego tj. ogrzanie domu, wody, gotowanie, praca, homelab, monitoring, oświetlenie i +- 25000 kilometrów. btw: od stycznia bede na G12W i bede ładował bank w tanich godzinach z furkami :)
  • Odpowiedz