Aktywne Wpisy

klaudia-hadalala +25
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz
lokomotyva +35
Oglądam skipujac tego gremlina z zatkanym nosem jak materiał komentuje o grach roku.
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem

Jaka jest masa ludzi która nie wystawia paragonów: taksówkarze, mechanicy, fryzjerzy, kosmetyczki, budowlańcy, stolarze, sprzedawcy na bazarze. A jeszcze większa masa ludzi którzy mają na umowie najniższą a reszta pod stołem. Wszyscy mają to w dupie.
Przecież statystyczny #glazurnik15k zapłaci mniej podatków niż #programista15k bo nie ukrywa dochodów.
Nagonka powinna być na wszystkich w szarej strefie, januszexy i korporacje.
W sumie nie musicie mi wyjaśniać bo wiem że przez zawiść że można godnie zarabiać wykorzystując własne umiejętności bez kombinowania i oszukiwania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie #informatyka #technologia #pracbaza #podatki #kiciochpyta
*Nie dotyczy udawanego B2B ale to raczej promil.
UOPowiec musi mieć państwo opiekuńcze, bata nad sobą i być grzecznym posłusznym korpo-szczurem.
B2B to wolność, kult przedsiębiorcy, który chodzi własnymi ścieżkami.
A ponadto na B2B zarobki 50-80k miesięcznie dla prawdziwych inżynierów (podkreślam prawdziwych) nikogo nie dziwią, uop'iec zazwyczaj ma sufit na 25k. Dlatego ich to boli.
@Jacek12: Nie powinno móc się zrzec swoich podstawowych praw pracowniczych, szczególnie, że to tworzy presję na rynku żeby inni przechodzili z UoP też na śmieciówki, bo firmy tylko tak chcą "zatrudniać"
@Jacek12: xddd. Przeczytaj definicję UoP w kodeksie pracy, to zrozumiesz dlaczego tyle b2b programistów to oszustwo.
Bo 99% B2B w polsce ma znamiona pracy:
- przełożony szef scrum master (często na UoP)
- stałe godziny pracy 9-17
- praca w biurze u klienta (w pełni zdalna tez nie chroni)
- L4/urlop
Stałych godzin pracy już od dawna w umowach nie ma. Jedynie jest wymaganie, żeby pracować w godzinach gdzie reszta zespołu jest dostępna. Często tego też w umowie nie ma. L4/urlop nigdy nie było oficjalnie wpisanego w umowe B2B. Rozliczenie
Firmy zwolnią podwykonawców z uczestniczenia w durnych procesach korporacyjnych, zwolnią z obowiązku bycia codziennie w biurze o określonej godzinie itp. Będzie podejście bardziej zadaniowe.
@GooPae: wolność od posiadania stałej pracy i bycia traktowanym jak człowiek
@GooPae: ci prawdziwi (podkreslam prawdziwi) inzynierowie za niedługo sie zdziwią jak zastąpi ich pajeet wołajacy na ręke jakies 20 razy mniej niz wielki inżynier zasób na b2b
@Jacek12: No właśnie tutaj się mylisz ( ͡º ͜ʖ͡º)