Wpis z mikrobloga

Mireczki, doradzicie co zrobić w takiej sytuacji:
ciocia kupuje drukarkę XEROX Phaser 3020 w małym sklepie stacjonarnym. Sprzedawca zapewnia, że drukarka super prosta, działa po wifi. Okazuje się, że już od początku są problemy:

1. Drukuje po wifi, ale dopóki nie wejdzie w stan uśpienia. Jak wejdzie, to trzeba ją wybudzić przyciskiem i potem mamy 60 sekund drukowania bez konieczności wybudzania.
2. Gdy drukarkę odłączymy z prądu, to po ponownym podłączeniu traci ona zapamiętane ustawienia wifi i już nie da się drukować zdalnie, trzeba na nowo to skonfigurować
3. Żeby w ogóle drukować zdalnie, trzeba skorzystać z płatnej aplikacji (próbowałem darmowe, ale żadna nie działa). Działa tylko ta, którą podpowiada aplikacja Xerox

Myślałem, że to może kwestia oprogramowania, bo z tego co widzę, to nie jest najnowsze. Chciałem zaktualizować, ale żeby to zrobić, trzeba podać login i hasło. Domyślne to admin:1111, lub admin:numer urządzenia. Żadne z nich nie działa. Sklep twierdzi że drukarka nowa i nikt nie zmieniał, producent twierdzi, że musiał ktoś zmienić, ewentualnie może przyjechać serwisant za 400 zł + 1.15*kilometr (kwoty netto), czyli drożej niż kosztowała drukarka xD. Innego sposobu na reset hasła niż przyjazd serwisanta nie ma xD

Sklep oczywiście mówi, że nie przyjmie używanej drukarki. Doradzicie co zrobić?

PS Takiego gówna jak xerox nigdy nie bierzcie, poniżej zdj panelu administracyjnego (na dole 2014, to chyba ostatnia aktualizacja)

#pytaniedoeksperta #afera #pcmasterrace #komputery #elektronika
becvvv - Mireczki, doradzicie co zrobić w takiej sytuacji:
ciocia kupuje drukarkę XER...

źródło: AnyDesk_mdtWMzhSuD - Copy

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: https://www.support.xerox.com/en-us/article/KB0032512 spróbuj czy możesz się dostać do tego menu. Jeśli tak, skontaktuj się z xeroxem by wygenerował ci ten kod.
EDIT: Sory, nie doczytałem że to nie do tej drukarki. Ale zostawiam w razie czego. W tej wygląda na to, że jedynie flash firmware. Instrukcje są dostępne ale programy do tego jedynie płatne. Choć jak poszukasz dobrze to może coś znajdziesz.
  • Odpowiedz
@becvvv: ale próbowałeś łącząc się po USB a nie sieciowo? wg producenta ta procedura resetuje też hasło a nie same ustawienia sieciowe

To reset the password, you must clear the printer network settings with Easy Printer Manager

ewentualnie sprawdź hasło:
  • Odpowiedz
  • 0
@krzychuu3: próbowałem z 30 konfiguracji haseł z neta, żaden nie działa. Łączyłem się oczywiście przez usb. A to nie ja kupiłem, a ciocia
  • Odpowiedz
@becvvv: Wysłać na rękojmię niech sklep naprawi niedziałające funkcje. Albo na gwarancję Jak wróci naprawione to sprzedać. A w międzyczasie kupić coś normalnego. Przy tej cenie to twój czas chyba już wyszedł drożej niż ta drukarka :P
  • Odpowiedz