Wpis z mikrobloga

Mirki podpowiedzcie proszę, bo trochę amatorem jestem. Planuję sobie zrobić coś ala NAS do backupów danych, plexa, zdjęć, ale nie potrzebuję żeby to chodziło 24/7. Myślałem nad czymś od synolgy, ale nie bardzo widzę sens, skoro nie potrzebuję żeby chodziło to 24/7?. Tak więc plan jest taki Minipc + tailscale + obudowa dysków z dwoma dyskami + dwa dyski zewnętrzne na ważne dane kopiowanie 1 do 1. Mam mini PC i podepnę go do smart gniazdka, co umożliwi mi wystartowanie go spoza domu lub na żądanie. Na tym mini pc będzie plex z filmami i audio + klient torrent, tam mam 2,5 tb, więc wystarczy tylko na kilkadziesiąt filmów. Jak się skończy miejsce to podepnę dyski w obudowie. Ważne dane będą na tych dwóch dyskach zewnętrznych. Ma to sens czy za bardzo przekombinowane? Nie mam zewnętrznego IP więc do łączenia z zewnątrz używałbym tailscale. Raid chyba nie będę używać, bo tam na obudowie tylko filmy i muzyka, to płacz będzie mały. W sumie pytanie też o bezpieczeństwo.

#it #informatyka #cybersecurity #komputery
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kthxb: no jak nie chcesz Synology ale nie chcesz by chodziło 24/7 (wiesz, że możesz NASa właczać i wyłączać kiedy chcesz? ;)) i masz mini PC, to żaden problem, traktuj ten miniPC jako buforek, ma pewnie jakieś 256GB ssd...a nie, nawet piszesz że 2.5TB, więc spokojnie plex się zmieści ;) Synchronizujesz zdjęcia, robisz backupy, raz na tydzień czy coś, podłączasz do niego zewnętrzny dysk i synchronizujesz z nim zdjęcia i
  • Odpowiedz