Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #suv #staresamochody #swiatla #matrix #led

Przydałaby się jakaś masowa akcja sprawdzania świateł w starszych samochodach. Jeżdżę wysokim suvem, a i tak masa aut typu Tico potrafi oślepiać bo światła wysterowane są na Oświecenie drogi ptakom. Jedynie dobrze, że w nowych autach to w miarę ogarniają bo jak ktoś nie ma matrixów to jest elegancko , bo nie spotkałem jeszcze modelu w którym wycinanie działałoby dobrze
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Myszo: ja byłbym za tym, aby w pierwszej kolejności zmodyfikowano przepisy i zabroniono producentom montażu reflektorów powyżej pewnej wysokości. Co dają dobrze ustawione światła, skoro namnożyło się na drogach tych, ha tfu, suvów, które mają lampy na wysokości wzroku innych kierowców i nie ma szans, by nie oślepiali innych po zmroku.
  • Odpowiedz
@Myszo: to samo przemyślenie miałem ostatnio. Kupują jakieś ledowe żarówki, niby mają homologację, ale jak to oślepia w nocy. Najgorzej że kierowcy nawet sobie pewnie nie zdają z tego sprawy.
  • Odpowiedz
  • 0
@goferek: imo to raczej połączenie suv + żarówki. Zanim kupiłem swój to jeździłem Yariska i ciężarówki czy te ledy były ok.

Mnie w nowszych modelach irytuje świecenie stopu na autohold. Teraz jak jest wyżej to tego tak nie odczuwam ale w Yarisce często było to irytujące na dłuższych światłach czy korku
  • Odpowiedz
@malin90 zdają. Tylko mają to w dupie. Wiem po sobie. Ja mam dość niskie auto, i jazda wieczorem dla mnie to katorga ze względu na oślepiajace światła. W związku z tym sam stwierdziłem że nie mam się czym przejmować i zamontowałem chińskie ledy pod h4
  • Odpowiedz
@malin90: ledy z homologacją są dopiero od 600 zł, a i tak chyba nie do wszystkich aut. Za te tanie zabierają dowód.
Osobna kategoria to nowe sufy z automatycznymi ledowymi światłami, gdzie te systemy słabo sobie radzą. Nie wiem kto na to pozwolił
  • Odpowiedz
  • 0
@wujek_srednia_rada

>Przydałaby się jakaś masowa akcja sprawdzania świateł w starszych samochodach

@Myszo: Ta masowa akcja jest dość popularna i istnieje w całej Polsce. Nazywa się badanie techniczne.

Najwidoczniej coś ta akcja nie działa skoro ludzie jeżdżą z nieprawidłowo ustawionymi światłami
  • Odpowiedz
@T1oo: może nie działa, ale przynajmniej ostatnio podrożała o 50 zł, bo wyrastające wszędzie jak grzyby po deszczu stacje kontroli pojazdów podobno nie wiązały końca z końcem kasując po 100-150 zł za 10 minut roboty
  • Odpowiedz
Jeżdżę wysokim suvem, a i tak masa aut typu Tico potrafi oślepiać bo światła wysterowane są na Oświecenie drogi ptakom.

@Myszo: Zmartwię Cię, ale ty również oślepiasz. Jeżdżę niskim sedanem i poza samochodami typu Tico oślepiają mnie również wysokie suvy jak jadą z naprzeciwka, a jak jadą za mną to świecą prosto w lusterko.
  • Odpowiedz
ledy z homologacją są dopiero od 600 zł, a i tak chyba nie do wszystkich aut. Za te tanie zabierają dowód.

@widmowy_dziobak: Jak jest soczewka, to nie ma różnicy w linii odcięcia czy to xenon 6000k czy chiński led 6000k czy dobry led 6000k. Wycina i tak soczewka z przesłoną. Jedynie wypalony odbłyśnik przed soczewką powoduje słabsze światło.
  • Odpowiedz
@ekektrykpozdalnym: Mnie oślepiają wszyscy bo jeżdże MX-5. W dodatku od tyłu oślepiają mnie wszystkie 3 lusterka, z których tylko jedno mogę przestawić (a boczne w tym samochodzie są gigantyczne i więcej w nich widać tyłu niż we wstecznym).

Ale ogólnie wg mnie bardzo dużo samochodów oślepia z kilku powodów.
1. Zmatowiałe klosze - refleksy są na wszystkie strony
2. Tanie LEDy - trudno to wychwycić, ale jak samochód świeci jak długimi to
  • Odpowiedz
  • 1
@Myszo przydałaby się opcja edukacji kierowców aut z automatycznymi światłami, że automat nie wyręcza z myślenia i trzeba włączać ręcznie światła mijania i pozycyjne gdy jest zmierzch/mgła/deszcz
  • Odpowiedz
  • 0
@gibbs: 10000% zgadzam się z Tobą. Na a4 notorycznie ludzie jedząca na automacie i w deszczowe / śnieżne dni są niewidoczni
  • Odpowiedz