Wpis z mikrobloga

Zawsze bawi mnie to jak Areczek z dumą posługuje się mianem "griftera", przecież równie dobrze można by było chodzić z napisem "debil" wytuatowanym na czole. Nie, grifter to nie jest wybredny krytyk, tylko po prostu hejter with extra steps. Wałkujesz regularnie te same tematy, o których już praktycznie wszyscy wiedzą. Ludzie je oglądają nie po to, żeby dowiedzieć się czegoś nowego (nie ma tam zbyt dużej wartości dodatniej), tylko lubią posłuchać jak ktoś znowu sra na Ubisoft, na Microsoft, Blizzarda czy co tam jeszcze.

Wszyscy już wiedzą, że gierki Ubisoft nie są szczytem ambicji, Microsoft raz po raz daje d--y podejmując decyzje biznesowe w ekosystemie Xboxa, a Blizzard to już w ogóle lata swojej świetności ma dawno za sobą. Ale i tak wchodzą, bo czują podniecenie słysząc oranie, grillowanie, złomowanie, griftowanie, brutalne rozliczenie, anihilację, wbijanie szpili, pokazywanie środkowego palca. Wincyj treści opartej na wyzwalaniu negatywnych emocji, Drwal powiedział, że się klika, więc ludzie są tym zainteresowani, nie widzę żadnego problemu

#arkadikuss #kiszak
Eksagnem - Zawsze bawi mnie to jak Areczek z dumą posługuje się mianem "griftera", pr...

źródło: image

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eksagnem tu się nie dziwię, bo wzięliście sobie słowo grifter i używacie go wbrew jego znaczeniu.
Grifter - someone who gets money dishonestly by tricking people. (cambridge dictionary)

Czy budują content na negatywnych emocjach? Tak. Czy jakoś kantują ludzi nagrywając swoje filmiki? Nie.

Równie dobrze ja mogę nazwać grifterem ciebie, bo według waszej definicji (zamiast oficjalnej), zbierasz plusy na negatywnych emocjach ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
tu się nie dziwię, bo wzięliście sobie słowo grifter i używacie go wbrew jego znaczeniu.

@greedy_critic: Dlaczego mówisz "my"? Ja do niedawna jeszcze nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takiego pojęcia, to Areczek pisze o "ruchu grifterskim", "grifterskiej kuźni" i inne takie pierdoły

Równie dobrze ja mogę nazwać grifterem ciebie, bo według waszej definicji (zamiast oficjalnej), zbierasz plusy na negatywnych emocjach ( ͡º ͜ʖ͡º)

Touche
  • Odpowiedz
@greedy_critic: Jak wbrew jego znaczeniu? Grifter to osoba która zarabia lub ma inne korzyści dzięki manipulacji, oszustwu albo naciąganiu innych.
Według tez definicji czesto taka osoba działa pod pozorem szczerości, "ekspertyzy" czy nawet pomocy gdzie w rzeczywistości chodzi jej o zysk pienięzny, wizerunkowy czy emocjonalny.

Sam termin grifter się rozszerzył względem czystej definicji tego słowa, co jest normalne, akurat do Areczka jak i ogólnie ludologów pasuje.
  • Odpowiedz
@Holocep: Mogą i w przypadku terminu "Grifter" dokladnie tak się stało.

Można trzymać się sztywnej definicji ale nie zmienia to faktu ze w dzisiejszym użyciu termin ten znaczeniowo się rozszerzył.
  • Odpowiedz
słowa nabierają nowego znaczenia albo całkowicie je zmieniają na przestrzeni lat to czemu słowo grifter nie może tak ewoluować?

@Holocep: to troche brzmi jak 'uzywam go w zlym znaczeniu, wiec niech ewoluuje tak aby pasowalo pod moje uzytkowanie' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Holocep użytkownik @czuczupikczu ci wyjaśnił. Jeśli zmieniasz jakieś słowo tak żeby pasowało pod twoje potrzeby to jaki jest sens słowników?

Mogę cię nazwać przygłupem, bo według mojej definicji tego słowa jest to szanowny użytkownik wykopu? No mogę, ale nie ma to sensu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Amebka: @Eksagnem Akurat tu arek wzglednie prawidlowo zareagowal all things considered, bo:
1) To slowo nie ma sensu w tym przypadku, bo tu stricte chodzi o np. ulicznego kanciarza, gdzie nijak to nie pasowalo do jakiegokolwiek legoluda
2) To slowo faktycznie bylo raczej uzywane przez obroncow ubi i spolki czy ogolnie kiepskich gierek aaa w stosunku do kogokolwiek, kto te gry krytykowal
  • Odpowiedz
  • 0
bo wzięliście sobie słowo grifter i używacie go wbrew jego znaczeniu.

@greedy_critic: Ale przecież to Arkadikuss wziął sobie "griftera" i używa go do opisywania swoich własnych akcji, np. nazywając swoje streamy "grifterskimi" lub swoją domową siłownię "kuźnią griftera". To on o sobie może mówić że jest grifterem, ale inni o nim nie mogą już tak mówić?
Nie mam pojęcia co to za dziwna taktyka, jakby parę osób pisałoby mi że
  • Odpowiedz
  • 0
@greedy_critic: też nie jestem przekonany do używania słowa grifter, ale niektórzy opisują i używają go w innym kontekście.

Co do słowników to rozwala mnie jak pewien ludolog czyta co to jest grifter wg słownika i uznaje, ze grifterem nie jest. Nie przeszkadza mu jednak używanie interlokacyjności i nie rozumie, że inni ludzie nie wiedzą o czym mówi i nawet słownik im nie pomoże.

Nie zapominajmy, że słowniki to nie dekalog
  • Odpowiedz