Wpis z mikrobloga

@Metylo: A tak z drugiej strony to jak to sobie ci ludzie wyobrażają na emeryturze? Załóżmy mam 80 lat i zamiast jednym kliknięciem na aplikacji w telefonie spieniężyć sobie akcje czy ETFy albo wypłacić z funduszu inwestycyjnego i mieć kase bez użerania się z nikim, oraz prawdopodobnie lepsza stopa zwrotu r/r, to ja muszę latać po całym mieście i doglądać czy studenciaki albo imprezowicze na krótkoterminowym Airbnb zostawili porządek i
  • Odpowiedz
to ja muszę latać po całym mieście i doglądać czy studenciaki albo imprezowicze na krótkoterminowym Airbnb zostawili porządek i czy nie ma r---------u

@dsomgi00: to trochę tak jakbyś twierdził, że aby kupić/sprzedać te etfy musiałbyś lecieć do Stanów i chodzić po Wall Street od biura do biura xDDD
  • Odpowiedz
Już abstrachując od tego, że za 50 lat będzie 30 mln Polaków i jak każdy będzie miał po 5 mieszkań to chyba będą musieli nawzajem sobie wynajmować ( ͡° ͜ʖ ͡°).

@dsomgi00: trochę się pewnie standard poprawi. 15 lat temu wielu studentów mieszkało w dwu albo i nawet i trzyosobowych pokojach. Ale i tak good luck z wynajmowaniem tego przy tak fatalnej demografii
  • Odpowiedz
Że będzie tak że to spadkowicze bez grosza przy dupie na łasce landlorda będą w gorszej sytuacji xd

@PanieAreczku: za x lat ci opluwani gniazdownicy uwaga będą mieli mieszkania po rodzicach, kolejnych młodych będzie jak na lekarstwo, a lanlorordzi będą mogli wynajmować sobie nawzajem, toście przygłupy sobie znaleźli pomysł na emeryturę XD
  • Odpowiedz
@Metylo: w tym watku widzialem lepszy komentarz, tam co koles mowi ze go j----i gieldziarze beda zmuszali do pozostawienia betonu
i wrzucil obrazek gdzie wychodzi ze beton nic nie wnosi do pkb, podnosi ceny mieszkan, uruchamia spekule
a gielda - daje prace, zyski i wzrasta pkb
  • Odpowiedz
spieniężyć sobie akcje

@dsomgi00: To już chyba lepiej doglądać czy studenci nie r-------i mieszkania, albo najlepiej je sprzedać, niż srać ze strachu, że nagle coś jebnie na giełdzie bo kolejny pomarańczowy orangutan napisze jakiegoś twitta i wszystko zacznie lecieć na łeb xD
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Taa, tak samo jak ci mityczni Ukraincy co mieli u nas pracować i zasilić rynek itp. (co oczywiście robią i chwała im za to), a większość dziwnym trafem pojechała dalej na zachód i siedzą w Niemczech czy Holandii. Obecnie Niemcy mają więcej Ukraińców niż Polska. Jak Ukrainiec ma zarobić 15€ czy 25zł to woli pojechać już te 600km dalej, i tak emigruje i tak, więc co mu to zmienia?
  • Odpowiedz
@Metylo: A tak z drugiej strony to jak to sobie ci ludzie wyobrażają na emeryturze? Załóżmy mam 80 lat i zamiast jednym kliknięciem na aplikacji w telefonie spieniężyć sobie akcje czy ETFy albo wypłacić z funduszu inwestycyjnego i mieć kase bez użerania się z nikim,

@dsomgi00: Już ci tłumaczę, masz 2,3 kawalerki. Wynajem długoterminowy, z każdej ściągasz 2k na czysto co miesiąc, w przyszłości zapewne więcej. Większość najemców
  • Odpowiedz
@dsomgi00

Załóżmy mam 80 lat i zamiast jednym kliknięciem na aplikacji w telefonie spieniężyć sobie akcje czy ETFy

Chyba że akurat będzie pomarańczowa małpa czy inny Comancho z Idiokracji, kurs zanurkuje to tell średnio przeżyjesz na tym.
  • Odpowiedz