Wpis z mikrobloga

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น Wล‚ochy chcฤ…, by obywatele ujawnili domowe zล‚oto, biลผuteriฤ™ i monety, zapล‚acili 12,5% podatku, ลผeby to zล‚oto byล‚o โ€žlegalneโ€ โ€“ inaczej przy sprzedaลผy 26% haraczu. Brzmi jak lightโ€“wersja sล‚ynnego amerykaล„skiego Executive Order 6102 z 1933 roku.

W kraju, gdzie:

PIT siฤ™ga 43%,

VAT to 22%,

skล‚adki spoล‚eczne do 30%,

caล‚kowite obciฤ…ลผenia firm nawet 59%, a dล‚ug publiczny i tak wynosi ok. 135% PKB โ€“ paล„stwo dalej grzebie ludziom w kieszeniach.

Wล‚oska โ€žfiscalitร โ€ od lat to: โ€ข kasy fiskalne online,
โ€ข centralny rejestr faktur,
โ€ข krzyลผowe sprawdzanie danych (VAT, PIT, CIT),
โ€ข monitoring kont i przepล‚ywรณw,
โ€ข limity gotรณwki,
โ€ข algorytmy i alerty podatkowe.

Czyli peล‚na kontrola, a mimo to system dalej jest dziurawy jak sito. Paล„stwo zabiera coraz wiฤ™cej, ciฤ…gle nie ma kasy, zadล‚uลผa siฤ™ i siฤ™ga po coraz bardziej desperackie metody. I naprawdฤ™ ktoล› jeszcze nie widzi, ลผe w Europie coล› tu bardzo zaczyna iล›ฤ‡ w zล‚ฤ… stronฤ™? ๐Ÿค”

ลนrรณdล‚o - https://www.reuters.com/business/italy-weighs-one-off-levy-bring-private-gold-holdings-into-formal-economy-2025-11-14/

#gospodarka
#wlochy
#podatki
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uefaman: poล‚udniowy klimat. W grecji tak samo wszyscy kombinujฤ…, ลผeby ominฤ…ฤ‡ podatki, rzฤ…d walczy, a oni jeszcze bardziej kombinujฤ… xD We wล‚oszech jest podobnie.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Spรณjrz na zatrudnienie mล‚odych. Co gadam z Wล‚ochami to jak temat schodzi na ekonomiฤ™ i mล‚odych to albo:
1. Nic nie mogli znaleลบฤ‡ we Wล‚oszech i emigracja na Zachรณd;
2. Robiฤ… "biznesy" - szara strefa i mafia;
3. Pracujฤ… w Szwajcarii na zmywaku/sprzฤ…tajฤ… i majฤ… hajs, ale spฤ™dzajฤ… 20h w tranzycie (Bergamo i pรณล‚noc).

Ogรณlnie jak gadaล‚em z Wล‚ochami to czuล‚em jakbym gadaล‚ z Polakami w 2002...
  • Odpowiedz
@Urajah: zatrudnienie wล‚ochรณw czyli bezrobocie sprawia ลผe wล‚oscy janusze rozdajฤ… pieniฤ…dze zamiast domagaฤ‡ siฤ™ darmowych niewolnikรณw z afryki?

Teลผ znam wล‚ochรณw
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Nie do koล„ca rozumiem. Co do Afro-europejczykรณw - to jak byล‚em we Wล‚oszech to pierwszy raz ktoล› ลผebraล‚ ode mnie majฤ…c na sobie zล‚oty zegarek i gruby zล‚oty ล‚aล„cuch na szyi. Pewnie podrรณbki, ale jakoล› mi siฤ™ wryล‚o w pamiฤ™ฤ‡.
  • Odpowiedz
@uefaman to ja mam maล‚ฤ… anegdotฤ™ dotyczฤ…cฤ… wล‚oskiego system podatkowego. Jakiล› czas temu moja matka chrzestna, ktรณra 15 lat pracowaล‚a we Wล‚oszech poprosiล‚a mnie ลผebym pomรณgล‚ otworzyฤ‡ jej plik, ktรณry dostaล‚a od ichniejszego Urzฤ™du Skarbowego. Powiedziaล‚em, nie ma sprawy ogarniemy to w minutฤ™. Jak bardzo siฤ™ myliล‚emโ€ฆ Jestem raczej biegล‚y w tych tematach, bawiล‚em siฤ™ Linuxem, konfigurowaล‚em VMki, znam SQL, pisaล‚em w Pythonie. No generalnie z pomocฤ… AI jestem w stanie
  • Odpowiedz
@wujekdobraradaa

Taki sam problem jest teraz ze sprawozdaniami firm, ktรณre sฤ… w xmlu, tylko ลผe nie ma darmowych narzฤ™dzi do przerobienia tego na ludzki ukล‚ad.

PIS zmieniล‚ ukล‚ad i trudno przeglฤ…daฤ‡ sprawozdania rรณลผnych firm.
  • Odpowiedz
ciekawe w jaki inny sposรณb majฤ… walczyฤ‡ z mackami mafii

@haabero: jest pewien sposรณb i raz nawet udaล‚o siฤ™ nim wypleniฤ‡ mafie do zera, ale wielu by siฤ™ to nie spodobaล‚o ( อกยฐ อœส– อกยฐ)
  • Odpowiedz
@Urajah: Zanim Wล‚osi przyjฤ™li Euro to mieli jeszcze dodatkowe atrakcje pod tytulem staล‚a potฤ™ลผnฤ… inflacjฤ™ i plajtฤ™ paล„stwa co kilkadziesiฤ…t lat. Teraz poล‚udnie zatopi caล‚ฤ… strefฤ™ euro.
  • Odpowiedz