Wpis z mikrobloga

Ostatnio dowiedziałem się niesamowitej rzeczy. Że możliwość rozpalenia ogniska na naszej planecie to stosunkowo coś co istnieje od nie tak dawna bo raptem od 400 mln lat (około). Wcześniej mieszanina gazów w atmosferze nie pozwalała na ten proces. I teraz najlepsze - skoro wiemy że ognisko, proces palenia jest podstawą tworzenia się cywilizacji technicznej to co powiecie na to, że życie może funkcjonować DOSKONALE w atmosferach gdzie takiego procesu nie można uzyskać?
To zmienia totalnie perspektywę na to jakie warunki muszą być spełnione by taka cywilizacja powstała. Im więcej faktów wychodzi tym coraz częściej wraca jak bumerang myśl że może jednak faktycznie sytuacja tu na ziemii jest czymś o wiele wiele bardziej rzadkim niż nam się na początku zdawało?
#kosmos #biologia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@duzy-skrzat ciekawe, bo ja akurat wczoraj omawiałem z gpt wpływ promieniotwórczości na ewolucję życia na ziemi. Uran 235, tego bardziej promieniotwórczego jest 0.7% w rudzie początkowo bylo go 25%, 2 mld lat temu uruchamiały sie samoczynnie naturalne reaktory atomowe, (znaleźli ślady takiego w gabonie), za paręset mln lat, energetyka oparta na 235 stanie się niemożliwa, wg gpt żyjemy w 1-2procentowym oknie możliwości. Mamy kolejne pokrętło, które musi być ustawione idealnie.
  • Odpowiedz
  • 4
@Obruni: coś o tym słyszałem, w zasadzie to jest mozliwe ze gatunków "potencjalnie inteligetnych" w historii naszej planety było już kilka ale zwyczajnie nie były w "okienku możliwości" i tyle. Ciekawe czy sa jeszcze jakies zaleznosci zwiazane z rozwojem cywilizacji technicznej?
  • Odpowiedz
  • 10
@duzy-skrzat osmiornice mają 700mln lat i są pieronsko inteligentne, ale mają feler, żyją krótko, przeważnie ok 2 lata i umierają tuż po narodzeniu potomstwa, wiec nie są w stanie przekazywać wiedzy. Pozarym w wodzie trudno o rozwinięcie technologii, to z kolei załatwia delfiny.
  • Odpowiedz
  • 3
@Obruni: woda jako środowisko odpada na pewno, jest szansa ze byly gatunki osmiornic ktore mialy nawet zaawansowane kultury stadne bo nie wszystkie umierają szybko, ale brak mozliwosci obróbki termicznej w wodzie totalnie wyklucza to środowisko.
  • Odpowiedz
@duzy-skrzat To ciekawe, nie pomyślałem o tym nigdy. Natomiast moje rozkminy są takie, że jeszcze trzeba mieć czym ten ogień rozpalić. Możemy sobie wyobrazić, że na jakiejś planecie żyją stworzenia, których inteligencja wykracza poza nasze pojmowanie, ale nie ma tam roślin, jakie znamy z Ziemi, a wszystko co da się tam zmaleźć jest miękkie, glutowate i niepalne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kolejnym wygrywem jest u nas to,
  • Odpowiedz
@duzy-skrzat

@Obruni: woda jako środowisko odpada na pewno, jest szansa ze byly gatunki osmiornic ktore mialy nawet zaawansowane kultury stadne bo nie wszystkie umierają szybko, ale brak mozliwosci obróbki termicznej w wodzie totalnie wyklucza to środowisko.

Ciekawe jak z podwodnymi wulkanami, pewnie nie mogą do nich za blisko podpłynąć bo się ugotują
  • Odpowiedz
@Obruni: @duzy-skrzat Jak łatwo się domyślić takie rozważania są prowadzone od dawna. Z punktu widzenia znanej nam nauki fakt, że żyjemy w warunkach, które pozwalają nam stworzyć cywilizację technologiczną wydają się bardzo, bardzo sprzyjające. Tak jak wspominał @Damasweger, oprócz bardzo sprzyjających warunków biologicznych teraz, mamy też sprzyjające warunki geologiczne i budujemy naszą cywilizację na szczątkach wielu dawniejszych biomów (węgiel, ropa, gaz). O ile dość dostępne złoża surowców
Ucik - @Obruni: @duzy-skrzat Jak łatwo się domyślić takie rozważania są prowadzone od...
  • Odpowiedz