Wpis z mikrobloga

#ocieplaniewizerunkuputina #rosja #ukraina

Mimo mojego pełnego moralnego wsparcia dla walczącej Ukrainy, wysiliłem się na eksperyment myślowy, mający jakoś unaocznić mi, Polakowi jaka racja może tkwić w ruskich umysłach, które sobie uzasadniają i racjonalizują zbrojną napaść na Ukrainę.

Wyobraźmy sobie przełom lat 80/90, rozpad ZSRR, Czechosłowacji, Jugosławii.
I na fali ekonomicznego upadku PRL i przemian ustrojowych powiedzmy że dochodzi również do wydzielenia się Śląska w granicach dzisiejszych woj. dolnośląskiego i śląskiego jako niepodległego państwa.
Ale ten Śląsk pozostał sobie taki niby niepodległy, ale nadal bardzo mocno społecznie związany, gospodarczo zintegrowany z Polską - bez wrogości, bez przejść granicznych, interesy, współpraca, swobodna migracja i ogólna sielanka.
No i zarówno Ślązacy jak i Polacy (zresztą podział narodowy bardzo miękki, bo etnicznie nie ma różnic, a rodziny wymieszane) pewnie całkiem by zaakceptowali ten układ i nie byłoby tu większych zgrzytów.

Przypominam że mamy czasy przed wejściem Polski do UE, aż tu nagle taki Śląsk stwierdza że oni się ekonomicznie już wybili i chcą na zachód - do UE. Spełniają kryteria, więc chcą wejść do UE, przyjąć Euro itp.

I nagle hola, hola! Co to ma być?
Na Jasną Górę żeby iść z pielgrzymką trzeba będzie mieć paszport?
Do pracy we Wrocławiu wizę?
Przejście graniczne na Gierkówce i co? Polaków-biedaków nie będą wpuszczać, cła naliczać, z Niemcami teraz handlować a nie z nami?

No to by nas trafiło, nie?
Nie tak miało być z tym Śląskiem, bo "pozwoliliśmy" się im wydzielić po to żeby oni szli za nami, a nie w przeciwną stronę.

Pewnie my byśmy artylerią nie zaczęli gruzować Sosnowca z tej okazji (bo pewnie to jest właśnie co różni nas i rusków), ale byśmy się czuli oszukani i jednak szukali sposobu żeby ten niekorzystny dla nas proces powstrzymać. Częstochowę chociaż oddajcie złodzieje!
Wzięli sobie "nasze" najcenniejsze tereny i się sprzedadzą zachodowi, a my zostaniemy?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@hellfirehe no nie, zupełnie nie widzę, by oddzielenie Śląska było miękko przyjęte przez Polskę ani na górze ani na dole. UE to tam by pikuś był.
  • Odpowiedz