Wpis z mikrobloga

Putin znowu zwleka, udając gotowość do negocjacji
Rosyjski dyktator wygłosił szereg głośnych oświadczeń na temat możliwych pokojowych negocjacji i zawieszenia broni.
Najważniejsze:
📌Rosja jest gotowa na papierze potwierdzić, że nie zamierza atakować Europy (no tak, wierzymy).
📌Rosja oczekuje negocjatorów ze Stanów Zjednoczonych w Moskwie w pierwszej połowie przyszłego tygodnia.
📌Nikt oficjalnie nie zaprosił jeszcze Rosji do powrotu do G8.
📌Działania wojenne zakończą się, gdy wojska Ukrainy opuszczą zajmowane przez siebie terytoria, jeśli nie odejdą — osiągniemy to drogą wojskową.
📌Negocjatorami ze strony Rosji będą MSZ FR, a także Władimir Miedinski i Jurij Uszakow.
📌FR jest gotowa omawiać z Zachodem kwestie europejskiego bezpieczeństwa i stabilności strategicznej.
📌Amerykańskie sankcje przeciwko „Łukoilowi” i „Rosniefti” były dla Moskwy niespodzianką — nie jest jasne, co oznaczają te sygnały.
📌Rosja poruszy kwestię prób jądrowych podczas negocjacji z przedstawicielami USA.
📌Konfiskata rosyjskich aktywów w Europie będzie „kradzieżą”.
📌Oskarżenia wobec Whitkoffa o nadmierną uprzejmość wobec Rosji są bezpodstawne. Whitkoff broni stanowiska swojego prezydenta i swojego kraju.
#rosja #ukraina #wojna
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@edwolf

Sprzedający nie ma parcia na sprzedaż Opla. Jeszcze trochę może nim pojeździć.

Kupujący twierdzi, że nie musi teraz kupować samochodu i poczeka :)

Nie widzę tu wciąż żadnej gry na zwłokę. To Ukraińcy dostają baty więc to Ukraińcy bardziej powinni tego pokoju chcieć. A nie chcą - więc może baty dostają Rosjanie... ;)
  • Odpowiedz
@kwiat_pustyni626: Dobra, interptetowanie jednego wyrażenia nas daleko nie doprowadzi.
Według mnie obydwie strony ponoszą bolesne straty i dla obydwu zmęczenie wojną jest co raz bardziej nieznośne.
Rosja najdelikatniej ujmując przeciąga zakładając, że na Zachodzie determinacja będzie z czasem słabła, Ukraina w zasadzie robi to o co ją się “prosi” na Zachodzie, ale też lepiej jest jej zachować status quo niż podpisać kolejny układ o rozbiorze, po zawarciu dowolnego porozumienia stracą
  • Odpowiedz
@edwolf

Tu nie ma co interpretować. Ruscy mówią wprost, głośno komunikują, że im na tym pokoju tak średnio zależy bo wierzą, że tyle samo albo i więcej sobie sami wkrótce zdobędą.

I my możemy się nie zgadzać z ich "wyceną samochodu" ale tak sobie go wycenili i nic z tym faktem nie zrobisz.

Ukraińcy nie wiem o co walczą - ale chcą walczyć więc kim ja jestem, kim jest Trump, żeby
  • Odpowiedz
@kwiat_pustyni626: z ostatnim akapitem podyskutuję, bo Ukraińcy nie chcą walczyć, ale poddanie się byłoby dużo gorszą alternatywą. I jako Polak ich doskonale w tym względzie rozumiem.
  • Odpowiedz
To Ukraińcy dostają baty więc to Ukraińcy bardziej powinni tego pokoju chcieć. A nie chcą

@kwiat_pustyni626: Ci co decydują nie dostają batów tylko ustawiają się na pokolenia, więc nic dziwnego, że nie chcą.
  • Odpowiedz