Wpis z mikrobloga

Jak mnie wnerwia ta zawiść ludzi do chińskich aut i każdego, kto takowy kupi.

Co chwile wyświetlają mi się posty Omody czy innych i zazwyczaj na zdjęciach widać zadowolonych ludzi przy nowym aucie. Zadowolonych bo mogą sobie pozwolić wreszcie na kupno ciekawszego samochodu z salonu a nie wypierdzianego passata od handlarza na Słomczynie. Dla wielu to jest naprawdę dużo.

Ale oczywiście 90 procent to hejt, ataki że g*wno kupili, że się rozpadnie zaraz, że chińszczyzna i, najnowszy trend, że przykładają rękę do upadku europejskiej motoryzacji i utraty pracy przez rodaków!

No ja pie**le za przeproszeniem. Nie, to nie zwykły Kowalski przykłada rękę do upadku europejskiej motoryzacji. To chciwość korporacji i windowanie cen w nieskończoność, a potem robienie pikachu face że ktoś za 100k woli kupić większe auto z chin z ciekawymi funkcjami a nie gołą Skodę Rapid w manualu czy Toyotę Aygo. Oczywiście o ile akurat będzie dostępna.

#gownowpis #motoryzacja #samochody #polscykierowcy #bekazpodludzi
ATAT-2 - Jak mnie wnerwia ta zawiść ludzi do chińskich aut i każdego, kto takowy kupi...

źródło: image

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: cześć, Niemiec kupuje niemieckie rozumiesz? Może i musi wydać na to połowę mniej pensji niż Polak, ale za to dotuje własny rynek, a ty debilny Polaku, czemu nie wspierasz niemieckich i francuskich koncernów za ceny często wyższe niż w kraju z którego pochodzą.

MasakRA! niszczysz rynek

Jestem Paweł i mam fotkę w marynarce.
  • Odpowiedz
@ATAT-2 koło c---a mi latają europejskie korporację najważniejsze dla mnie jest to ile mi w kieszeni zostaje. Najpierw sami przenieśli produkcję do Chin żeby taniej produkować ( czytaj więcej kasować jelenii w unii) a teraz sami kwiczą. Bardzo k---a dobrze. Może chciałby pan w opelku wykupić abonament na klimatyzację? Xddddd
  • Odpowiedz
koło c---a mi latają europejskie korporację najważniejsze dla mnie jest to ile mi w kieszeni zostaje.

@Kingside: przecież to jest właśnie sztandarowy przykład krótkowzroczności.

Najpierw sami przenieśli produkcję do Chin żeby taniej
  • Odpowiedz
  • 3
przecież to jest właśnie sztandarowy przykład krótkowzroczności.

@BennyLava: To śmiało, powiedz mi co jest 'dalekowzrocznym' podejściem?

Hejtowanie chinczyków i 'wspieranie' europejskiej motoryzacji kupując Skode Fabie za 95k z dynamicznym silnikiem 1.0 jak komuś się zamarzy automat?
Czy może plastikowego Dustera za 90k z manualem bo innego nie ma?
  • Odpowiedz
@ATAT-2: to tak wyglada, poniewaz Bolag nie moze przejsc obojetnie obok kogos, kto jest z czegos zadowolony, w tym wypadku z nabycia fajnego i swiezego samochodu.

Nawet jezeli Bolag nie jest targetem marek chinskich, bo go po prostu nie stac na nowy samochod, to MUSI, powtarzam MUSI zesrac sie w komentarzu i naublizac zupelnie mu obcym osobom.

Nie rozumiem tego, wyjatkowo obrzydliwe zachowanie.
  • Odpowiedz
@BennyLava: 1000% wina korporacji a nie obywateli. Obywatel musi myśleć w tym kontekście krótkowzrocznie, bo w życiu kupi może dwa albo trzy nowe samochody, i różnica między tym co za 100k oferują europejscy a chińscy producenci jest olbrzymia. Za to korporacje stać na myślenie i planowanie długoterminowe, sprzedają miliony samochodów i zarabiają na nich miliony euro, dostają wsparcie publiczne jak tylko dzieje im się krzywda, mają armię analityków i prawników.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: z jednej strony się zgadzam, z drugiej nie ma co udawać, że chińczyki jak już osiągną swój cel, to skończą szopkę z dotowaniem swoich firm.
Jakościowo to jest wczesny siajomi. Do tego ich typowy klient zachwyca się tym pod niebiosa, bo do tej pory jeździł B6 w dieslu z przebiegiem 340(670)kkm i dla niego LED czy radar to jest lot w kosmos.
Poza tym w większości to jest klasyczne
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tellet tylko co jest złego w zacheycaniu się prostymi dodatkami których wcześniej ktoś nie miał dostępnych na co dzień?

Sprowadź to do zwykłego telefonu - ktoś korzystał kiedyś ze starego z klawiaturą i kupując nawet najtańszego smartfona z Chin będzie się zachwycał aparatem cxy jakością filmu na yt
  • Odpowiedz
Może chciałby pan w opelku wykupić abonament na klimatyzację? Xddddd

@Kingside: Januszowo chłopskorozumowe pierdzielenie, a to, że Opel nie oferuje żadnych subskrypcji na wbudowane elementy wyposażenia to tylko wisienka na torcie.
W Polsce jeszcze jest jakaś produkcja części automotive, jeszcze niech to zostanie zaorane a pan Chińczyk będzie nami pole orał
  • Odpowiedz
@Pawu1on tak. Opelka to tak z d--y napisałem. Od tego żeby chińczyk nami nie oral pola jest nasz rząd czy polski czy każdego innego europejskiego kraju a nie Kowalski na którego są koszta przerzucane. Jak ktoś lubi być wykorzystywany to jego sprawa i niech płaci, swoją drogą ciekawe ile masz w domu rzeczy wyprodukowanych w chrl
  • Odpowiedz
@ATAT-2 A mnie śmieszy, bo z jednej strony rację mają ci co gadają, że europejskie marki zgotowały sobie sam ten los, a z drugiej ci co mają bekę z tych beta testerów chińskiej motoryzacji za 10% rabatu względem aut koreańskich/europejskich( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Kejran: jakich beta testerow? MG w Europie zachodniej jest juz dosc dlugo i jest ich na drogach coraz wiecej. Xpeng jest w Norwegii od blisko 5 lat i nic sie nie dzieje, podobnie w Danii staje sie ta marka coraz popularniejsza.

To, ze w Europie danych marek nie bylo, nie oznacza ze sa to wyroby samochodopodobne. Podobnie bylo z chinskimi telefonami czy samochodami koreanskimi - wysmiewanie, dyskredytowanie, a pozniej latanie
  • Odpowiedz
1000% wina korporacji a nie obywateli. Obywatel musi myśleć w tym kontekście krótkowzrocznie, bo w życiu kupi może dwa albo trzy nowe samochody, i różnica między tym co za 100k oferują europejscy a chińscy producenci jest olbrzymia. Za to korporacje stać na myślenie i planowanie długoterminowe, sprzedają miliony samochodów i zarabiają na nich miliony euro, dostają wsparcie publiczne jak tylko dzieje im się krzywda, mają armię analityków i prawników. I nie wybrali
  • Odpowiedz
Pewnie że tak, ale przy takim układzie sił ekonomicznych wieszanie psów na zwykłych ludziach bo kupują lepsze auto za niższą cenę jest moim zdaniem nie na miejscu.
  • Odpowiedz