Wpis z mikrobloga

Przeprowadzam się na wieś i mam do wyboru takie prędkości internetu radiowego.

NETFLIX 4K na tym pójdzie? Ma ktoś doświadczenie z takim internetem? Czasami będę musiał pracować zdalnie + wiadomo YouTube / Seriale. Gry AAA będę ściągał pewnie po nocach :D

Światłowód już ciągną, ale zanim uruchomią to pewnie rok co najmniej.

#sieci #komputery #pcmasterrace
BornToDie69 - Przeprowadzam się na wieś i mam do wyboru takie prędkości internetu rad...

źródło: obraz

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BornToDie69: Nawet tego nie tykaj, ANI JEDNEGO pakietu z radiówki. Chyba że kompletnie testowo ale z góry mówie że nie warto.
Jeśli serio nie masz nic tam innego to dobry ZEWNĘTRZNY modem jak Zyxel bądź Mikrotik LHG LTE18, ATL LTE18 albo nowy ATL 5G. Będziesz mieć wyniki lepsze niż z radiówki i internet przede wszystkim absolutnie zawsze. I widze że co najśmieszniejsze chyba wręcz taniej.
Starlink też mam w lokalizacji
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Przestań słuchać debili żebyś sobie mobilny internet 5G montowął bo to jest szczyt debilizmu - usługa w której nie masz żadnej gwarancji czegokolwiek.

Weź sobie pakiet 40Mbit - spokojnie Ci na tym będzie działać Netflix - tylko pamiętaj żeby sobie zrobić jakiś rozsądny QoS. Sieci radiowe to nie jest to co było 20 lat temu gdzie prędkości były kijowe i a same usługi kompletnie nie trzymały parametrów. Dzisiaj w
  • Odpowiedz
Czyli jak dobrze rozumiem, router 5G + antena zewnętrzna

@BornToDie69: To jest podstawowy błąd, celowo pisałem zewnętrzny modem LTE i podałem modele. Jeśli kupisz modem LTE który ma antene na kablu to to jest nic nie warte - cały zysk anteny przepada na tym kablu im jest on dłuższy.

@brokenik To jest możliwe spokojnie ale większość radiówek w kraju to absolutny koszmar. Jeśli brać to testowo i liczyć się
  • Odpowiedz
Przestań słuchać debili żebyś sobie mobilny internet 5G montowął bo to jest szczyt debilizmu - usługa w której nie masz żadnej gwarancji czegokolwiek.

@brokenik: @BornToDie69 Światłowód i linia telefoniczna potrafią nie działać 3 dni po awarii prądu 1 dniowej - tak było ubiegłej zimy. Jeśli prąd padnie w regionie to internetu po linii telefonicznej nie ma 1 dzień u mnie - Wielkopolska. Rozwalili koparką światłowód 30 km ode mnie
  • Odpowiedz
Trochę szkoda właśnie mi się pakować w jakiś sprzęt za 1000 zł + umowy na 2 lata jak zaraz światłowód będzie.

@BornToDie69: Po 400 zł na OLX są Zyxele zewnętrzne w parze z routerkiem/wifi do domu. Mają to przeważnie ludzie którzy właśnie czekali na światłowód po prostu.
Po co umowa 2 letnia? Masz wspomniany Orange Flex albo internety na karte.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Chyba że jesteś w terenie zurbanizowanym bądź małym miasteczku itd - po prostu masz sygnał dobry. To tylko wtedy modem wewnętrzny i po sprawie zwłaszcza jeśli to przejściowe rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Nie jestem ci w stanie tego powiedzieć bo to zależy od bardzo wielu czynników. Internet mobilny to się nadaje co najwyżej do przeglądania fejsbuka i słit foci. Do tego został zaprojektowany. Nikt Ci nie jest w stanie nic zagwarantować przy Internecie mobilnym - aczkolwiek są miejsca nie przeczę, że LTE/5G działa świetnie bo klientów jest mało. Sam znam jedną lokalizację w środku niczego gdzie stoi maszt Orange i leci
  • Odpowiedz
@BornToDie69:
Biorąc pod uwagę jak raz po raz przycinają na jakości (i bitrate), to Netflix zaraz będzie na modemach po 0202122 chodził xD https://help.netflix.com/pl/node/306

Skoro to tylko na rok to imho na początek przetestuj jak zbiera internet po GSM. Telefon z 5G, wrzuć tam prepaidy z paru sieci, podejdź gdzieś wyżej w domu i sprawdź transfer. Jak gdzieś jest obiecująco to pre-paid z pakietem pareset GB kosztuje 10zł na miesiąc,
  • Odpowiedz
a drugi telefon na hotspot kupisz za 2-3 stówki i potem za połowę tej kwoty sprzedasz.

@Aramil: @BornToDie69 O telefonie jako routerze nawet nie myśl.
Już lepiej byle jaki sensowny używany z OLX ale dedykowany, z antenami, przewiewną obudową. Telefon sie prawie spali.

Internet mobilny to się nadaje co najwyżej do przeglądania fejsbuka i słit foci. Do tego został zaprojektowany. Nikt Ci nie jest w stanie nic zagwarantować przy Internecie
  • Odpowiedz