Wpis z mikrobloga

#budowa #prawobudowlane
Mam pytanie. Sąsiad zaczął budowę sieci gazowej( od skrzynki w granicy działki do domu) i robi to praktycznie pół metra od mojego ogrodzenia (a ogrodzenie jest 30 centymetrów jeszcze w mojej działce) . Czy powinienem dostać jakieś zawiadomienie ? czy mogę mieć wgląd w palny czy robi to zgodnie z planem i prawem ?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polac: Nie. Nie ma prawnego wymogu jak robi to na swojej działce. No chyba, że jednak zrobi na twojej wtedy to już jest nielegalne bez twojej zgody.
  • Odpowiedz
@polac: Ale z drugiej strony przepis mówi o 1.5 metra od granicy więc jak robi to w mniejszej odległości to łamie prawo no chyba, że ma odpowiednie dokumenty, ale nie wiem czy ma obowiązek ciebie informować o tym, najlepiej zadzwoń do starostwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Trans-1000: żeby się lata po sądach ciągać ? Bardziej mnie w-----a że ani be ani me, ja rano patrzę a tam w granicy działek ziemia leży bo koparkowemu tak wygodniej. No już bez przesady.
  • Odpowiedz
@polac: On nie buduje sieci, on nie buduje nawet przyłącza, tylko zewnętrzną instalację gazu od skrzynki gazowej do budynku. Nie ma jako takich odległości od granic przewodów gazowych w przepisach, są tylko normy. Na taką instalację zgodnie z art. 29 ust. 3 pkt 3 lit. d ustawy Prawo budowlane wymagane jest zgłoszenie - Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, wykonywanie
  • Odpowiedz
@polac: To nie sieć gazowa, a zewnętrzne przyłącze. Nie musiał tego nawet zgłaszać. Jeśli nie naruszył granicy wg projektu, to nie miał obowiązku ani zgłaszać, ani ciebie zawiadamiać, bo obszar oddziaływania obiektu zapewne w całości znajduje się na jego działce. Oczywiście w dobrym tonie było pogadać o tej robocie, że coś takiego się będzie działo. No i podczas robót nie ma prawa zajmować nawet cm twojej działki, o ile tego
  • Odpowiedz
@Villeman: Guzik prawda, w myśl przepisów prawa to jest przyłącze od skrzynki do domu, w myśl art. 29a ustawy na którą się powołujesz. Masz klasyczne przyłączenie budynku do sieci niskiego ciśnienia gazu (za licznikiem).
EDIT: Są dwie podstawy prawne - wg prawa budowlanego i rozporządzenia wykonawczego do niego masz rację. Wg rozporządzenia dotyczącego budynków - ja mam rację. Teraz zależy jaką w lokalnym starostwie mają praktykę co do tej sprawy
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant: Peace, peace ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°), jednak jeżeli stwierdzasz, że są podstawy prawne, które potwierdzają, że masz rację, to przydało by się je podać, a nie że są, nara tyle w temacie. Do okolic 2020 r. na instalacje gazowe na zewnątrz i wewnątrz budynków trzeba było uzyskiwać pozwolenie na budowę, później właśnie wszedł powołany przeze mnie zapis
  • Odpowiedz
@Villeman: Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie WT użytkowania budynków mieszkalnych. Nie zostało odwołane ani zastąpione przez inne rozporządzenie. Tam się określa, że "instalacja" jest do głównego kurka odcinającego od strony przyłącza, a ten z reguły masz obecnie w ścianie budynku. Przyjęło się także przed wspomnianą przez Ciebie nowelizacją określać mianem przyłącza nie tylko ten odcinek do skrzynki dla gazociągu średniego ciśnienia, ale i to, co za licznikiem jest zakopane w
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant Heh, widzę, że jesteś obyty w kwestii kontroli NIK-u i prostowania przez nich nierzadko absurdalnych praktyk organów. Korzystając z rejestru pozwoleń i zgłoszeń gunbu to uważaj, dane nie sięgają daleko wstecz, jak również jest to "wyszukiwanie po działce", a więc jeżeli przykładowo nieruchomość uległa scaleniu/podziałowi po wydaniu pozwolenia na budowę i zmienia się jej identyfikator, to nie wyskoczy to pozwolenie, mimo że wydane było na tym terenie.
  • Odpowiedz