Wpis z mikrobloga

Żeby w takie listopadowe dni jak dziś być "eko" jak to sobie życzy lewica i Europa Zachodnia (np Hiszpania która o tej samej godzinie co Polska ma wykorzystanie paneli na poziomie 60%, a my 3 xD) to powinniśmy mieć 8x więcej wiatraków czyli prawie 100GW mocy, więc więcej niż Francja czy Niemcy, a to i tak nie gwarantuje nam że wiatr zawsze będzie wiał. O panelach nawet nie mówię bo domowa instalacja 10kWp przez cały listopad wyrobiła 1/10 zapotrzebowania domu który i tak ma małe zużycie bo ogrzewany jest z węgla więc musiałbym mieć n------e paneli na 200kWp z pompą żeby być eko xDD

#ekologia #energetyka #bekazlewactwa #ekozjeby #panelesloneczne
ubijakitopiel - Żeby w takie listopadowe dni jak dziś być "eko" jak to sobie życzy le...

źródło: image

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a tu Hiszpania która ciągle chce nas d---------ć za ogrzewanie domu węglem, gazem i drewnem o tej samej godzinie dziś. No i ważna informacja, mamy połowę mocy co oni z PV tylko u nas praktycznie nie ma słońca więc ledwo działają na 3% xD
ubijakitopiel - a tu Hiszpania która ciągle chce nas d---------ć za ogrzewanie domu w...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: łał. no beka! Bardzo ciekawe wnioski wyciągnąłeś. A JAK TO WYGLĄDA W SKALI ROCZNEJ? :)

Bo mam wrażenie że to nie jest logiczne myślenie tylko zła wola podlana chłopskimrozumem. Czy dopuszczasz taką możliwość, że skoro w miesiącach letnich, wietrznych wyprodukowaliśmy xy prądu z paneli i wiatru to niejako zaoszczędziliśmy węgla na zimę/ dni niesłoneczne/bezwietrzne???

Wiem, to jest rewolucyjna dedukcja. Pewnie nikt na to nie wpadł. Jak się mylę to
  • Odpowiedz
@SaperX:

"Zaoszczędzony węgiel na zimę", którego jest 30 miliardów ton (brunatny (nie mylić z kamiennym i Śląskiem i górnikami) + kamieny ale w zagłębiu lubelskim)) jest droższy bo cały czas trzeba równolegle utrzymywać dwa systemy.
Poza tym, węgiel brunatny ma być już wkrótce całkowicie zamknięty i zastąpiony częściowo gazem, który bardzo tani nie jest i trzeba go importować jakaś pipka w Bałtyku pęknie, gdzieś jakaś blokada cieśniny i nagle ceny
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom: Nowe bloki? Takie jak w Ostrołęce? No tak... straty tylko 2mld PLN
Ty nadal nie rozumiesz i powtarzasz głupoty o ratowaniu planety. [nie wiem kto to w sumie wymyślił ale od dawna mówię że popełnił błąd bo Polaka nie interesuje planeta Ziemia tylko jego własna mieścina]
Jak inaczej zmusić ludzi by modernizowali swoje domy? Przecież od lat w gminach były programy wymiany "kopciuchów", dopłaty do termozizolacji; wymiana okien; fotowoltaika... przecież
  • Odpowiedz
@SaperX:

Takie jak w Ostrołęce?

Może gdyby nie narracja klimatyczna, Energiewende, ETSy i inne biznesy oraz polityczna nieudolność to by go dokończono.
Nowoczesne bloki nadkrytyczne pracują w Bełchatowie, Opolu i Kozienicach, Jaworznie i Turowie. Dzięki nim masz teraz prąd do pompy ciepła. Nie wiem po co polerujecie się przykładem Ostrołęki jak to nie ma nic do rzeczy. Równie dobrze mógłbym podać przykład Żarnowca w kontekście
  • Odpowiedz