Wpis z mikrobloga

Mireczki jest pytanie. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć co tu się odwala? W teście Furmark FPSy spadają po chwili, spada też pobór mocy i zegary spadają. W grach chyba nie jest to takie odczuwalne ale jednak. Karta chodzi na PCI 16 3.0 tak jak płyta obsługuje. Napięcie 12V jest stabilne(przynajmniej w GPU-Z. Nie chcę wymieniać jeszcze kompa bo chodzi przyzwoicie ale boli mnie że nie z pełną mocą. Ehhhh #pcmasterrace to nie jest ale kiedyś był. Koledzy z tagu #komputery pomożecie?
booogus - Mireczki jest pytanie. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć co tu się odwala? W t...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@booogus:

Nawet gdy temperatura rdzenia wygląda dobrze, throttling może wynikać z:
zbyt wysokiej temperatury hotspot (czasem 15–25°C wyżej niż core),
przegrzewania
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makrofag74 ale ja głupi. Na początku myślałem że starannie mi odpisałeś na pytanie a teraz widzę to g0wno. Z AI to ja też potrafię skorzystać. Sęk w tym że to zupełnie nie rozwiązuje problemu a takie lanie wody to sam sobie mogę wymyślić na poczekaniu
  • Odpowiedz
Termalpady i pasta były niedawno wymieniane. Już sam nie wiem co jest przyczyną.

@booogus: Jakie są temperatury pamięci?
Widać jakąś poprawę z temperaturami ogólnie przed wymianą i po?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniek50005 jedyne dane jakie mam to z GPU-Z te że zdjęcia. Nie wiem nawet jak sprawdzić temperatury pamięci. Ale termopady były założone na pewno odpowiednie. Przed wymianą temperatury były takie same(moim zdaniem bardzo dobre).
  • Odpowiedz
@booogus: Termopady były zakładane w miejscach starych i nie próbowałeś polepszyć chłodzenia i wstawiać termopady gdzieś, gdzie ich nie było wcześniej? - co mogło by spowodować zmniejszenie docisku na pamięciach lub sekcji zasilania.

Zobaczyłbym też czy takich sensorów odnośnie temperatur pamięci niema w programie HwInfo64 tak z czystej ciekawości.
Może ich tam nie być gdyż karta niema ich zamontowanych, skonfigurowanych do odczytu przez soft.

Spadek poboru energii i wydajności karty moim zdaniem wygląda
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniek50005 termopady są dokładnie w tym miejscu co były, nawet w tych samych rozmiarach i grubości. Na pewno przed wymianą karta zachowywała się tak samo. Backplate jest, sam układ chłodzenia jest też wydajny(trzy wentylatorowy). Co ciekawe w MSI Afterburner zauważyłem zależność że im mniejsze obroty wentylatora tym karta ma wyższe taktowanie nawet jeżeli temperatura na rdzeniach jest wyższa. Mogę działać w zakresie 25%-100% i analogicznie przy najniższych obrotach jest 1200MHz a
  • Odpowiedz
@booogus: Czyli teoretycznie jakbyś zablokował prędkość obrotową wentylatorów powiedzmy w 60%tach za pomocą np. MSI Afterburner, to karta graficzna nie zaliczałaby spadków wydajności?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniek50005 przy 60% już jest spadek wydajności Do tych 900MHz nie są to analogiczne spadki. Na najniższych obrotach jest najlepiej ale to było włączane tylko na chwilę żeby nie spalić karty. I to było właśnie ustawiane w afterburnerze.

@Gawith_Apricot pasta nie wiem dokładnie. Ale dobra-szara, używam jej do wszystkiego PS4/Xboxy itp. A czy bios był modyfikowany to nie wiem bo kartę kupiłem używana dawno temu.
  • Odpowiedz
@booogus: To przy jakich temperaturach zbija zegary? Zazwyczaj powinna chodzić do 90 stopni na rdzeniu, chyba że afterburner odpalisz to on przestawia na 83 stopnie. TDP 980ti to 250W, więc tyle powinna łykać i tyle pobiera według tego zdjęcia. Nawet nie napisałeś co to za producent więc nie wiadomo jak zegary powinna ustawiać.

Edit: Furmark to specyficzny program, tam karty często mają niższe zegary niż normalnie, ten program służy do
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gawith_Apricot taka karta
------> https://www.zotac.com/pl/product/graphics_card/geforce%C2%AE-gtx-980-ti-amp-extreme#spec
Na początku pokazuje 300W i ponad 100FPS w Furmarku, później spada do 93 aż finalnie do 70 kilku. Do 90 stopni nawet nie dochodzi(nie ważne czy Afterburner włączony czy nie). Nawet jak ustawie na stałe limity 101*C to do tyłu nie dochodzi bo zrzuca zegary i się studzi. Zobacz filmik, tam jest wszystko o czym mówię.
  • Odpowiedz
@booogus: Nawet na stronce masz TDP 258W, nie wiem dlaczego przez chwile ciągnie 300W. Odpal ten program wyzej i sprawdź czy trzyma bazowe taktowanie, czyli 1253 Mhz, jak z kartą jest wszystko OK to powinna boostować sama wyżej zegar. Pisałem wyżej co robi furmark. W grach jakie taktowanie masz?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gawith_Apricot super, dzięki za pomoc. Jutro przetestuje na wspomnianym przez Ciebie benchmarku. W grach działa naprawdę spoko, zawsze gram na max 60fps i obciążeniem góra 80% w grach które ogrywam także nie ma ciężko, jeszcze przeżyje nie jednego rtxa ;) nawet Cronos bez problemu był ogrywany na wysokich. Na undervoltingu i innych bajerach się nie znam także wolę tego nie ruszać.
  • Odpowiedz